Hétvége

2010.05.14. 16:14

Saját maguknak építették - Zirc-Aklipusztán teljesedett be a horgászok régi álma

Veszprém megyében az első olyan tavat 2003. májusában avatták, amelyet horgászegyesület hozott létre. A Szarvas-tavat azóta belakták a zirci pecások, halállományuknak pedig híre van a környéken.

Tremmer Tamás

Amikor 1994. december 4-én megalakult a Zirci Sporthorgász Egyesület, még csak álmodtak róla, hogy egyszer saját vízzel rendelkezzenek. Többfele próbálkoztak, végül 2000-ben találtak rá a ciszterci rend zirc-aklipusztai egykori halastavának a nyomaira. Ennek a területén sok-sok munkával végül kialakíthattak egy horgásztavat. A létesítmény, mely ma már horgászparadicsom, széleskörű társadalmi összefogás eredményeként jött létre.

Peidl György a Zirci Sporthorgász Egyesület elnöke lapunknak elmondta, egy 9,6 hektáros, bekerített területtel rendelkeznek, amiből a Szarvas-tó hasznos vízfelülete 3,5 hektár. A nyitás óta intenzíven telepítenek halakat, ennek eredményeként ma már igen szép halállománnyal büszkélkedhet a Szarvas-tó.

A tóba három mázsa kisbalatoni nyurgaponty, valamint 30 kapitális méretű tükörponty is került, utóbbiak közül egyesek súlya ma már meghaladhatja a 20 kilogrammot is. Egy 18,4 kilós példány már horogra akadt közülük, a 10-15 kilós egyedek pedig gyakoriak. Tavaly 50 mázsa ponty, 10-10 mázsa kárász és keszeg került a tóba. De amur, süllő és csuka is van a vízben, amurból például már egy kilenckilósat is akasztottak.

Az indulástól kezdve az egyesület taglétszáma folyamatosan gyarapodott, 2003-tól pedig felgyorsult. Ma kétszázhatvanan vannak, közülük negyvenen ifjúsági pecások. Tagjaik zömmel zirciek és környékbeliek, de veszprémi horgász is van a soraikban. Vendéghorgászok távoli vidékekről is érkeznek, sokan a Balaton mellől indulnak a Szarvas-tóhoz, ahol legalább sikerélmény is várhat rájuk. A tó - ahogy az időjárás engedi - tavasztól őszig van nyitva. Hétvégenként éjszakai horgászatra is lehetőség nyílik. A hobbihorgászok számára sportjegyet is kialakítottak. A területen nemcsak a pecások érezhetik otthon magukat, hanem családok, kikapcsolódni vágyók is, hiszen játszótérrel, padokkal látták el.

A hely az idők folyamán igazi szabadidőparkká vált, ahova szívesen jönnek csoportok, baráti közösségek is. Főzési, szalonna sütési lehetőséget is tudnak biztosítani. Legutóbb a rokkantklub tagjai, valamint a postások tették tiszteletüket náluk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!