Hétvége

2014.01.23. 20:09

Staféta Kárpáti Zoltánnal

Múlt heti számunkban Bojtorné Szalai Gertrud azt kérdezte a Balatonfüreden élő Kárpáti Zoltántól, hogyan hasznosítja újra művészetével az értéktelen tárgyakat.

Mátételki András

- Ami másnak szemétbe való kacat, abból én igyekszem hasznosítható dolgokat összeállítani - meséli Kárpáti Zoltán újrahasznosító művész, akinek két éve ez a hobbija. - Készítettem már órát körfűrész felhasználásával, máskor magyar kártyákat ragasztottam fel festékes doboz tetejére. S, hogy stílusos legyen az alkotás, az óra kiosztásához söröskupakokat és aprópénzt használtam. Egy sokat bringázó férfinek megrendelésre készítettem olyan órát, ahol a kerékpár külső gumija volt a keret, benne Magyarország térképet helyeztem el. A fogaskerékre kerültek a mutatók, míg a számokat láncból állítottam össze. Egy szarvasi iskolának újrahasznosítást reklámozó órát - egy robotot -  gyártottam.

Megtudtam az ügyes kezű férfitől, hogy gyűrűket, nyakláncokat, fülbevalókat is készít ezerféle mini elektronikai alkatrészből, de ceruzákból is. Állítja, két egyforma alkotás nem kerül ki a kezei közül, legfeljebb hasonló. Azt kérdezi Raffai Csilla turisztikai szakembertől, hogy az emberek mennyire érdeklődnek más népek iránt.

A staféta következő vendége: Raffai Csilla

Fotó: Mátételki András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!