Hétvége

2014.05.29. 12:26

Staféta Korzenszky Richárddal

Cserép László azt kérdezte Korzenszky Richárd tihanyi perjeltől, hogy mit értett az alatt, hogy Tihanynak lelke, Fürednek szelleme van?

Mátételki András

- Semmiképpen sem azt, hogy Fürednek nincs lelke és Tihanynak nincs szelleme. Hangsúlyokról van szó. Tihanyban a „genius loci” (a hely szelleme) inkább spirituális, Füredet kevésbé a spiritualitás, mint inkább a szellemi kultúra jellemzi. Otthona, gondozója, tisztelője mindannak, ami magyar és európai. Elég csak végigmenni a Tagore-sétányon, és egy-egy pillantást vetni szobrokra, emlékfákra, vagy az Anna Grand Hotel árkádjai alatt sorakozó emléktáblákra: jelen van itt a magyar szellem. Füred őrzi és ápolja ezt az örökséget, szelleme számomra ezt jelenti.

Tihanynak pedig lelke van. Magaslaton templom emelkedik közel ezer esztendeje. Természetes vágya az embernek, hogy föltekintsen az égre. A kérdésre, hogy „E szűk határú lét-e mindenem?” - amit Ádám mond ki Az ember tragédiájában. Tihanyban a legtöbb emberben megfogalmazódik a válasz: nem, az ember ennél sokkal több. Vágyódik a végtelen után. A viharos történelem ellenére évszázadok imádsága él tovább a tihanyi templom falai között. Tihanynak lelke van: számomra ez az értelme ennek a kijelentésnek. Korzenszky Richárd azt kérdezi dr. Présing Mátyástól, hogy jó-e ez a sok víz a Balatonban?  

A staféta következő vendége: dr. Présing Mátyás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!