Hétvége

2017.03.31. 16:50

Beliczai Balázs és Felméri Péter nem hisznek a hatalompárti humorban

Nincs fantázia abban, ha az ember udvari bolonddá válik, inkább az a jó, ha valaki megmondja: a király meztelen. Ezért sem hisznek a hatalompárti humorban, s nem értenek egyet azzal a véleménnyel, amely szerint a stand-uposok látványosan kerülik a politikát. Beliczai Balázs és Felméri Péter szerint alkat, személyiség kérdése, kit mi foglalkoztat az életből, mire épít poént.

Varga Róbert

Beliczai Balázs és Felméri Péter az elmúlt tíz évben előretörő hazai stand-up népszerű képviselői. Veszprémi fellépésük előtt közösen, kötetlenül beszélgettünk, egyebek mellett arról, hogyan és miért változtatta meg a hazai humort ez a műfaj, tényleg kínosan kerülik-e a politikát, merik-e kritizálni egymást, s mit gondolnak a másikról.

- Mennyire változtatta meg a humort, a közönséget a tíz évvel ezelőtti látványos stand-up-robbanás?

Beliczai Balázs: - Annyira nem emlékszem az elmúlt tíz évvel ezelőtti tíz évre, a közönségre, a humorra, mert 2004 előtt nem hallgattam rádiókabarét, nem jártam olyan színházakba, ahol bohózatokat és vígjátékokat adtak. Akkor kezdtem el érdeklődni a stand-up iránt, amikor itthon elindult.

Felméri Péter: - Új lendületet kapott ettől a stílustól a humor. Az emberek szeretnek nevetni. Sokan jönnek az előadásokra, nézik a televízióban ezeket a műsorokat. A stand-up felszínre hozta a közönség ilyen jellegű igényét, és erős löketet adott a magyar kabarénak is.

Alkat, karakter, világlátás és személyiség kérdése, ki mire reagál - mondja a két közönségkedvenc Fotó: Pesthy Márton

- Miközben fel is gyorsította a humort és a nézőket. Hogyan lehet megbirkózni a tempóváltással?

Beliczai Balázs: - Szerintem nemcsak a humor gyorsult fel, hanem az egész világ, minden pörög körülöttünk. Ez a kor sajátossága. Jó példa erre az, hogy a hagyományos viccmesélést egyre inkább felváltja az internetes mém. Ha valami napközben történik a közéletben, arra így azonnal lehet reagálni. Ezért este nekünk már olyat kell mondanunk, ami mindenkinél viccesebb, aktuálisabb az adott témában, vagy el kell felejteni egy-egy történetet, mert az emberek a munkahelyükön, otthon, az okostelefonjukon már találkoztak annak a kifigurázásával.Tényleg ennyire pörög a világ.

- Ám az a vád is éri a stand-uposokat, hogy felszínesek, a régi klasszikus, lassabb, igényesebb, több szálon futó kabarékhoz, mondjuk, a legendás Három nővér paródiához képest olcsó, azonnali sikerekre törekszenek.

Beliczai Balázs: - Ahhoz kell kulturális műveltség, érdeklődés, hogy ma Csehovon nevessenek a nézők. Az embereknek legyen idejük a hétköznapokban irodalommal foglalkozni. Tudják, ki a Tuzenbach főhadnagy, Olga, Mása, Irina, akik a Három nővérben szerepelnek. Régen a szilveszteri műsorokban voltak operaparódiák, különböző csasztuskák, ma már erre sincs igény. Ebben a felpörgött világban nem lehet már olyan dolgokkal viccelődni, amelyek igényelnének egy kis irodalmi, zenei háttérműveltséget.

- Miért kerüli a legtöbb stand-upos látványosan, már-már kínosan a politikát a műsorában?

Felméri Péter: - Szerintem ez a felvetés nem igaz. Nem kerülünk látványosan semmit. Ebben az esetben inkább az jut felszínre, mennyire foglalkoztatja, köti le az adott humoristát a magánéletben egy-egy téma. Alkat, karakter, világlátás és személyiség kérdése, ki mire reagál. Én is beszéltem már a műsoraimban a nemzeti konzultációról, az olimpiáról, tettem azokra is poént, de nem mélyültem el ezekben a témákban úgy, mint esetleg Bödőcs Tibi vagy a Litkai tenné.

Beliczai Balázs: - Ez egy beidegződés abból az időszakból, amikor nem volt szólásszabadság, és a kabaréban lehetett összekacsintva kimondani sok mindent. Ma bárki bármilyen fórumon leírhatja, hangoztathatja a véleményét. Betelefonálhat műsorokba, mi nyomja a szívét, lelkét a politikával kapcsolatban, s így szerintem nincs akkora pikantériája annak, hogy hú, most a humorista odamondott egyet a rendszernek vagy az épp fennálló hatalomnak. Van olyan szaktársunk - Bödőcs Tibor -, aki igényesen, színvonalasan, következetesen műveli a politikai humort. Meg lehet hallgatni tíz évvel ezelőtti műsorát és mostanit is, ő nagyon helyesen mindig mindenki-nek egyformán odamondogat - örök ellenzékiként.

- A humortól és humoristától ez el is várható.

Beliczai Balázs: - Én sem hiszek a hatalompárti humorban. Akármilyen oldal van éppen kormányon, nincs nagy fantázia abban, ha az ember udvari bolonddá válik, inkább az a jó, ha valaki megmond-ja: a király meztelen, és egy kicsit odapörköl azoknak, akik éppen fent vannak.

- Azt mondják, a stand-up felhígult, a minőséget felváltotta a mennyiség, sok vadhajtása jött elő, ami gyengíti a műfajt. Egyetértenek ezzel?

Felméri Péter: - Folyton jönnek új, tehetséges amatőrök, akik idővel tapasztalt és megbízható fellépőkké ér-nek. Én Csenki Attilával közösen szervezem és vezetem a Dumaszínház tehetségkutató projektjét, így viszonylag gyakran találkozom új próbálkozókkal. A tehetségesebbek és ügyesebbek pedig lehetőséget kapnak a Showder Klubban vagy a Rádiókabaréban. Mivel a humor szubjektív műfaj, természetesen a közönség joga eldönteni, hogy kit szeret és kit nem, de tény, hogy sok jó képességű fiatal fordul meg nálunk a tehetségkutató esteken.

Beliczai Balázs: - Régebben is mondták, hogy hígul a szakma, ma is mondják, én nem érzem ezt különösebben. Jönnek újak, meg tudják méretni magukat az interneten, rádióban, különböző műsorokban, blogokon. Aki nyitott, az fedezhet fel új arcokat, hangokat, stílust, s ez mindig frissülést jelent a műfajnak. Ha valaki ma meg akarja mutatni magát, sok lehetősége van erre, a kapuk nyitottak, de hogy ki marad fenn és miért, azt a közönség dönti el.

- Megmondják egymásnak, ha a másik rossz volt a színpadon?

Beliczai Balázs: - Kinek hiányzik egy konfliktus? Most is agyondicsérem Petit, hazadob, épp hogy a benzinpénzt elkéri.

Felméri Péter: - Direktben senkihez nem megyek oda kritizálni. Ha megkérdeznek, elmondom a véleményem, de inkább építő jelleggel. Ilyen tanácsokat én is elfogadok. Bár itt mi egyedül állunk a színpadon, mindenki a legjobb akar lenni, de azért egy csapat vagyunk. Jó társaság jött össze a Dumaszínházon belül, és a humorban amúgy sem lehet megsértődni.

- Rivalizálás nincs is?

Beliczai Balázs:- Sírok, zokogok, ha Petin többet nevetnek, mint rajtam.

Felméri Péter: - Muszáj is neki, mert csak így viszem haza. De ezt nem mondanám ellenségeskedésnek...

- Milyennek látják a másikat?

Beliczai Balázs:- Peti tök cuki, vigyáznia kell, hogy a lassú beszéd imidzsében Hajdú Balázzsal ne ütközzön, mert nála is megvan ez. A múltkor felülről néztem a Richter-teremből madártávlatból, csináltam róla egy fotót. Kicsinek láttam.

Felméri Péter: - Át is küldte, kettő D-s, lapos volt. Balázsról mit is mondhatnék? Enyhén kopaszodik, de szerintem ezt még magának sem vallotta be. Mindig elegánsan öltözik, igazi úriember. Még
a benzinpénzt is odaadja.

- Pár esztendővel ezelőtt épp ebben az öltözőben megkérdeztük Hajós Andrást, szerinte ki a legjobb stand-upos, és azt mondta, hogy ő, mert gyorsabb, szabálytalanabb és szabadabb, mint a többiek. Önök szerint ki a műfaj legjobbja?

Beliczai Balázs: - Hajós András, mert ő a leggyorsabb, legszabálytalanabb, legszabadabb - és persze a legszerényebb.

Felméri Péter: - Ma, 2017 tavaszán a világ legjobbja szerintem Louis C. K. Igaz, csak Hajós András után...

- Meddig lehet ezt a műfajt csinálni?

Beliczai Balázs: - Ameddig jegyet vesz ránk a közönség.

Felméri Péter: - Amíg, ha megérkezünk az előadásra, csak a színpad üres, és nem a nézőtér.

 

Beliczai Balázs

40 éves. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanítóképző Főiskolai Karán végzett. 2006-ban indult a Magyar Rádió V. humorfesztiválján, elnyerte a Magyar Televízió különdíját. A Dumaszínház tagja, a Showder Klub egyik állandó fellépője.

Felméri Péter

34 éves. A Babes-Bolyai Tudományegyetemen tanult informatikát. 2006-ban megnyerte az Erdélyi Humorfesztivált, 2007 szeptemberétől rendszeresen fellép a Dumaszínházban, szerepel a Showder Klubban. Első regénye, A három ufó 2011-ben jelent meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!