Hétvége

2010.01.31. 14:11

Szabadegyetem pecásoknak

Újdonsággal rukkolt elő a Bakony Balaton Horgász Szövetség (BBHSZ), amely a tavaszvárás időszaka alatt megszervezi első horgász szabadegyetemét. A négy alkalomból álló rendezvénysorozaton közérdeklődésre számot tartó témák kerülnek terítékre.

Tremmer Tamás

Miközben a vízpartot még a hó takarja, a horgász a feje búbját vakarja: mikor jön már a tavasz.

A szoba fogságában számtalan kérdésen morfondírozik: lesz-e hal a Balatonban? Milyen meglepetést tartogat idén a meteorológia, a viharjelzés? Ezek a dilemmák, gyakorló horgászok lévén a BBHSZ vezetőit ugyancsak "szorongatják". Ők azonban hiteles személyektől válaszokat is keresnek, amelyeket megosztanak pecástársaikkal.

A szövetség minden horgász érdekképviseletét a zászlajára tűzte, függetlenül attól, hogy tagjai-e ennek (vagy másik) szövetségnek. Azt is tapasztalják, a pecások egy része nincs tisztában a tevékenységet szabályozó rendeletekkel, pedig jelentősen szigorodtak a szabálysértési tételek.

A Balatonnál számtalan kedvező változás történt az elmúlt egy évben, de ezek hatásairól sincs tudomásuk. Ennek ismeretében meglepő újdonsággal rukkoltak elő. Rajnai Árpád, a szövetség ügyvezető elnöke, és Heiter Sándor ifjúsági és oktatási felelős a közelmúltban tartott sajtótájékoztatójukon arról számoltak be, hogy a tavaszvárás jegyében horgász szabadegyetemet indítanak útjára.

Az előadás sorozat négy állomásból áll, mindegyik összejövetelt a Jeruzsálemhegyi Baráti Kör klubházában (Malomkő u. 3.), este hat órás kezdettel tartják. Az első fórum február 1-jén lesz. A Balaton halállományáról, a horgászat, horgászturizmus lehetőségeiről ad számot a Balaton kutatója, dr. Specziár András a limnológiai intézet főmunkatársa.

Február 22-én Varga László, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tájékoztatja a jelenlévőket az újonnan alakult társaság működéséről, feladatairól, a horgászat kérdéseiről.

A harmadik "állomás" alkalmával a vízirendészet tapasztalatairól tájékoztat Nagy Jenő rendőr alezredes. Mellette dr. Horváth Ákos meteorológus számol be a Balaton szeszélyeiről, a viharjelzés megbízhatóságáról. Záróakkordként (március 22-én) Megyer Csaba, a Balatoni-felvidéki Nemzeti Park osztályvezetője tart előadást. Ő a természetes balatoni halgazdálkodás lehetőségeiről beszél majd.

A fórumokon a részvétel ingyenes, de minden horgász számára kötelezően ajánlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!