Hétvége

2011.04.30. 09:59

Tapasztalataira épít

Utolsó állomásához érkezett a Peca-Kunyhó Horgász Egyesület tavaszi, élménybeszámolóval egybekötött szezonváró találkozósorozata.

Tremmer Tamás

A rendezvény záróakkordjaként Bujáki Géza bojlis pontyhorgászt látták vendégül. Ő horgászik, amióta az eszét tudja. Gyermekként snecizett a Kis-Dunán. Az egyik nagyszülőjével sok időt töltött Balatonlellén, így a balatoni halakhoz is "beköszönt". A horgászatot csak kamaszkorban hanyagolta kissé. A pecázás neki a megnyugvást, a békességet jelenti.

Amikor a '90-es évek második felében betört hazánkba is a bojlis módszer, őt ugyancsak elkapta a láz. Otthon próbálkozott a bojlikészítéssel, gyúrta, főzte, különféle aromákkal ízesítette, hogy minél fogósabb legyen a csali. Alkotásai szép eredményeket hoztak. Abban az időben sok időt tudott a horgászattal tölteni. Sok szép hal akadt a horgára, sikerült több tórekordot megdöntenie. Ma is büszkén mesélt a Szelidi-tavi pontyáról, amit 2002-ben fogott és 27 kilót nyomott. Még abban az évben kirukkolt egy másik nagy eredménnyel, a tatai Derítő-tavon 21 kilós pontyot akasztott. Két évvel később Gyékényesen is letette a névjegyét, ott egy 29,4 kilós pontyot fogott ki.

Versenyeken is szép helyezéseket ért el. Szinte nem volt olyan megméretés, ahol ne állhatott volna fel a képzeletbeli dobogóra, vagy ne ő fogta volna a legnagyobb halat. Mindezeket a sikereket a hajszálelőkés bojlis módszernek köszönhette. Kapta is a felkéréséket sorban. Az eredménysor a Dynamita Baits érdeklődését is felkeltette, 2006-ban felkérték teszthorgásznak, amit ő szívesen vállalt. Egy évvel később újabb megkeresés érkezett felé, a lapkiadó vállalkozó egy szaklap indításában számított rá: így vált a Pontyvilág magazin alapító főszerkesztőjévé. A lap 2007 márciusától van piacon.

Bujáki Géza szívesen beszélt népes hallgatóságának, nem csinált titkot a fortélyaiból. A horgászat mára rendkívül felgyorsult iparággá vált. Két évtizede még sokan otthon fabrikáltak, főzőcskéztek, ma mindent készen lehet vásárolni. Évről évre új módszerek, eszközök látnak napvilágot. Az egyik szakértő erre, a másik arra esküszik, ebből nehéz leszűrni a horgász számára a legfogósabbat. Minden vízen - a körülményektől, az időszaktól, az időjárástól függően - más és más módszer és csali lehet a nyerő. Biztosat állítani nem lehet. Érdemes elkapni mindenhonnan az apró információkat, hogy az ember folyamatosan fejlődni, megújulni tudjon, de a saját tapasztalatot semmi nem helyettesítheti - fejtegette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!