Hétvége

2015.01.10. 15:38

Újévi fogadalmak - testmozgás

Veszprém – Ki ne tett volna már valamilyen könnyelmű fogadalmat szilveszterkor, amit aztán pár hét után sutba dobott. Utána jártunk, hogy aki például egészségesebb életet szeretne folytatni, mennyi ideig tartja magát az elképzeléséhez.

Heffler Péter

Az edzőteremben, amit sűrűn látogatok egy törzsvendég gyakori szavajárása volt annak idején, hogyha a hét eleji lendületben, például hétfőn telt házzal találkozott, állandóan megjegyezte, „Biztos már megint Schwarzenegger-film volt hétvégén a tv-ben”.

Tőkés Renáta, mozgásoktató, ha olyan fogadalmakkal nem is találkozott az újévben, miszerint valaki az Osztrák Tölgyre szeretne hasonlítani egy hónap után, de a közösségi oldalán csokorba szedte pár vendége elköteleződését. - Látványos a változás év elején, jóval többen vannak a foglalkozásokon – kezdte Tőkés Renáta, majd mesélt a különféle fogadalmakról.

„Egészségesebben szeretnék étkezni, felhagyni az esti nassolásokkal és minimum heti plusz kettő alkalommal mozogni. A futást majd jövőre szeretem meg!”, „Célom mínusz négy kiló, napi fél liter folyadéknál többet legyűrni, kevesebb csokit enni, majd a cél elérése után is folytatni a rendszeres mozgást, hogy a formámból ne veszítsek!”; „Cél: ötvenöt kilogrammos álomsúly, hetente ötszöri testmozgás, amiből kettő 8-10km-es futás.”; „mínusz tíz kiló...és izomépítés!!”; „Valaki azt mondta, szedjem össze magam, menni fog! Mínusz öt kiló, kiegyensúlyozottság, önbizalom, kockás has!”; „Kevesebb stressz és több harmónia, egészség.”; „Szeretnék egészségesebben táplálkozni az edzéstervem mellett!!!”; „Újévre mindig kitűzök új célokat, mert ez motivál. Most sincs ez másképp; egészséggel kapcsolatos fogadalmam, hogy 2015-ben - a szokásos edzés mennyiség mellett - többet fogok nyújtani és erősíteni.”

Janni Martin az egyetemi konditerem egyik sűrű látogatója

Csak pár fogadalom a közösségi oldalról, ahol a látogatók hangot adtak vágyuknak, miszerint változni akarnak. - Remélem, hogy ez a lendület többeknél megmarad, mint ami a tapasztalatom ilyenkor, mert általában a tagok két harmada lemorzsolódik a hirtelen elhatározás után egy – két hónapot követően – folytatta Tőkés Renáta. - Van, aki öt-tíz kiló feleslegtől akar megszabadulni, és van, aki teljes életmódváltásra törekszik. Bármelyikről is legyen szó a legfontosabb, hogy a fokozatosságot tartsa szem előtt, mert a változás nem egyik pillanatról a másikra lesz látható. Megfelelő hozzáállással fél év alatt viszont el lehet jutni egy olyan szintre, amit már könnyen meg is lehet tartani, mert nagyon nehezen le lehet fogyni egy hónapban öt kilót is, de az a következő hónapban pontosan vissza is fog jönni. Heti három edzéssel az ideális fogyás havi fél kiló, amit hosszútávra kell beütemezni. Persze nagyon fontos, hogy mellette hogyan táplálkozik valaki, mert például reggeli sose maradhat el, inkább sokszor kell enni egy nap kevesebbet és ugye kerülni kell a fehér cukrot, fehér lisztet és gyümölcsöt is főleg a délelőtti órában ajánlott fogyasztani – tette még hozzá Tőkés Renáta.

Az egyik alakformáló szalon vezetője Szerepi Bálint úgy gondolja, hogy aki betér hozzájuk, azért felelősséggel is tartoznak. - Azt vallom, hogy a lendület nagyon sokban múlik rajtunk, hiszen a mi szerepünk, hogy meg tudjuk tartani a motivációt nem csak egy hónapig, hanem az egész évben – mondta Szerepi Bálint. - A szalonjainkban dolgozók igyekeznek azt a plusz lökést mindig megadni, amivel a nagy elköteleződés hosszútávú lesz. A tanácsom is az, hogy tartania kell magát a rendszerességhez az illetőnek, nem nagy lendülettel és utána nagy mélypontokkal, hanem kis lépésekben, kis változásokkal haladva folyamatosan. Örömmel látjuk, hogy így az ünnepek után, a komolyabb étkezéseket követően, a bosszantó egy-két kilós súlytöbblet miatt rendre nagyobb motivációval állnak neki az emberek az edzésnek. Ami jó kiindulást jelent, hogy többnyire egy konkrét céllal érkeznek a vendégek, miszerint pontosan mennyit szeretnének leadni, így a munka is sokkal könnyebb, amit személyre szabott saját edzéstervvel tudunk segíteni - fűzte még hozzá Szerepi Bálint.

Vannak azonban, akiknek ez sem elég, és gyors sikert akarnak. Erről beszélt Forintos Norbert, az egyetemi konditerem vezetője. - Sokan borzasztó türelmetlenek, és nem tudják kivárni a változás folyamatát, a gépektől, piruláktól, diétától remélnek segítséget, míg az igazi belső motiváció hiányzik. Ha valaki valamit akar, akkor úgyis mindent úgy fog alakítani, hogy minél több ideje legyen arra az elfoglaltságra. Természetesen azon vagyunk, hogy ne menjen el a kedve az illetőnek ilyen hamar, és egyfajta életvitelszerű sportolási láz kapja el őket. Ennek jegyében edzésprogramot biztosítunk és az étrend kialakításában is tudunk hasznos tanácsokkal szolgálni – mondta Forintos Norbert, majd ő is azt javasolta a fogadkozóknak, hogy sokrétű legyen egy edzésterv.

Forintos Norbert az egyetemi konditerem vezetője

- Mindenképpen tartsa meg a változatosságot az edzésekben. A fejlődéshez nem feltétlenül a súlyt kell emelni, az edzés számát növelni, az intenzitását fokozni, az időtartamát nyújtani, hanem mindig új hatásoknak kell érnie a testet, ezért fontos némi furfang az edzéstervezésnél. Ehhez széles az eszköz paletta nálunk, így szabadsúlyok, egy és két kezes súlyzók, lapsúlyos és csigás gépek, gumiszalagok is vannak – mondta még Forintos Norbert.

Ami biztos, hogy a karácsonyi sütemény-hegyek elfogyasztásából származó bűntudattól vezérelve, ha valaki neki áll komolyan edzeni sem lesz Arnold Schwarzenegger egy januári hónap alatt. Sőt, talán fogadalmat sem kell tenni ahhoz, hogy változzunk, hanem csak el kell határozni és akarni a dolgot, mindennél jobban.

Januárban változik a vendégkör az egyetemi kondiban

- A szabadtéri sportokat űzők azok, akik ilyenkor törzsvendégeknek számítanak, de nem mondanám, hogy a látogatók száma megnő januárban. Inkább úgy fogalmaznék, hogy így az új év elején kicsit kicserélődnek a tagok. Ugyanis aki évközben rendszeresen jár, például az egyetem kosárlabda csapata, kézilabdás együttesek, a röplabdás lányok, vagyis a sportolók, ők ilyenkor pihennek. Az viszont megfigyelhető, hogy több lány vendégünk van ebben az időszakban, de közel a két harmaduknál az a tapasztalat, hogy megveszik a bérletet, melyet követően két-három hétnél tovább nem tart a lendület – tette még hozzá Forintos Norbert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!