Hétvége

2017.03.17. 17:06

Vendégsarok: Lengyel-magyar barátság

Március 18-án a lengyel nemzetiségi önkormányzat és az Agóra Veszprém közösen szervez programokat a lengyel-magyar barátság napja tiszteletére.

A lengyel-magyar barátság napjának története 2006-ra nyúlik vissza, amikor az akkori lengyel és a magyar köztársasági elnök aláírták a győri nyilatkozatot, valamint átadták a lengyel-magyar barátság első köztéri emlékművét. A magyar Országgyűlés és a lengyel Szejm 2007-ben határozatban nyilvánította ünnepnapnak március 23-át, a lengyel- magyar barátság napját.

A két nép baráti kapcsolatának megünneplése mind a magyar, mind a lengyel emberek számára fontos. A szombati program jó alkalom arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk a lengyelek és magyarok közötti baráti viszonynak, illetve az itt élők alaposabban megismerjék a lengyelek kultúráját, hagyományait, gyökereit, tárgyi és szellemi értékeit, gasztronómiáját. A rendezvény szélesíti, színesíti Veszprém kulturális programkínálatát, miközben a térség lakossága igényes szórakozás keretében találkozhat a lengyel nemzeti-ség kulturális értékeivel.

Programjainkkal kisgyerektől a nyugdíjasig minden korosztályt szeretnénk megszólítani. A rendezvényre a sokszínűség jellemző: a képzőművészet, az irodalom, a zene és a tánc egyaránt képviselteti magát. A gyerekeket a Lolka és Bolka lengyel rajzfilm vetítésével várjuk. A továbbiakban Wieloch-Varga Krystyna lengyel textilművész kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők, majd a budapesti Lengyel Intézet átadja könyvadományát az Eötvös Károly Megyei Könyvtár részére. Az ünnepi koncerten Karolina Socha, lengyel énekművész lép fel, majd Polonéz Nemzetiségi Díjjal kitüntetett lengyel néptáncegyüttes műsora következik. A koncerten a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei játszanak. A műsor után hagyományos lengyel ételeket kóstolhatnak meg a vendégek. Lengyel húsos káposztával (bigosz), piroggal és édességekkel várjuk a látogatókat.

Vendégünk lesz Porga Gyula, Veszprém polgármestere, Jerzy Snopek, Lengyelország magyarországi nagykövete, Rónayné Slaba Ewa, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke és Jaroslaw Bajaczyk, a Lengyel Intézet megbízott igazgatója.Célunk, hogy a lengyel kultúrának aktív befogadói legyenek az idelátogatók. Egyszerre szeretnénk kulturális élményt és szórakoztató kikapcsolódást nyújtani az érdeklődőknek.

Szeretettel várunk minden-kit március 18-án az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központba!

Kövesdi Hanna, a lengyel nemzetiségi önkormányzat elnöke

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!