Hétvége

2011.08.06. 11:21

Vihar a viharjelzés körül

Elégedetlenek a balatoni pecások a viharjelzések megbízhatóságával. Szerintük a rendszer nem segíti megfelelően a tónál horgászó, nyaraló embereket.

Tremmer Tamás

Rajnai Árpád - 1957 óta rendszeresen horgászik csónakból a Balatonon, a megyei horgászszövetségnek éveken keresztül volt vezető munkatársa - elkeseredésében vihart kavart, amikor megfogalmazta kritikáját a balatoni viharjelzéssel kapcsolatban. Gondolatmenetéhez többen csatlakoztak, ebből is látszik, valami nincs rendben a viharjelzés körül.

Idén nyáron egyre gyakrabban tapasztalta, hogy az előzetesen bejelentett viharjelzés mellett újabban az égbolton délutánonként megjelenő szerény felhőcskék is páni félelmet keltettek egyes meteorológusokban, azonnal "kapcsolják" az I. fokozatú viharjelzést. Ezt később a II. fokozat követi, ami megtiltja a Balatonon való bármiféle tartózkodást, pláne horgászcsónakkal. Ezt a hatóság be is tartatja, a nádfal előtt tartózkodó rendbontó horgásznak azonnal odasóznak egy feljelentést, aminek a következménye 30 ezer forintos büntetés.

Érdekes módon este kilenc óra körül a természet ráncba szedi magát (miközben délután sem történt rendkívüli esemény), a meteorológusok feloldják a fokozatokat, lehetne horgászni. Csakhogy egy valamirevaló csónakos horgász világosban indul el horgászni.

Rajnai Árpád szerint a nyári időszakban több tízezer horgász mérgelődik, átkozódik azért, mert szélcsendes időben néhány felhő miatt kénytelen a parton dekkolni. Ez a Balatoni Halászati Nonprofit Zrt.-t is sújtja, mert nem fogynak az egyébként borsosra szabott napi-, hetijegyek. Nem akar ő a meteorológiai szolgálat ellen ágálni, fontosnak és szükségesnek tartja a szolgálatot, de csak abban az esetben, ha jól végzi a feladatát és kevés a vakriasztás. Ugyanakkor az előrejelzésekben kevesebb pontatlanságot, nagyobb bátorságot és több empátiát követel minden balatoni ember számára.

A Rajnai Árpád által megfogalmazottakkal teljes mértékben egyetértett Simon György is, aki négy évtizede pecázik a Balatonon.

- Én is híve vagyok az emberi élet megmentésére irányuló törekvéseknek, de azért - ha ezt az időjárás is engedi - rövid időn belül végre lehetne hajtani a korrigálásokat, és a fokozatokat ennek megfelelően kell megváltoztatni.

Szerinte a part annyira be van építve, hogy a Balatonon már csak a nyílt vízen lehet horgászni. Ha nem pontos a viharjelzés, horgászturizmus soha nem lesz a tónál, mert minden vendéghorgásznak lehetősége van már csónakos horgászatra.

Hasonló "élményekről" számolt be Soós László is. Ez évben többen is tapasztalták: jó az idő, nincs jelzés, ezért becuccoltak a csónakba. Kieveztek, rákészültek a horgászásra és jön a jelzés. Irány vissza!  Ő balatoni horgász, de nem Balaton környéki lakos, ezért bosszankodva pakol össze és utazik haza 200 kilométert. Szem előtt tartja saját maga és horgásztársai biztonságát, szükség van a viharjelzésre, de a mai fejlett technikával a viharjelzéstől többet, pontosabb és igazabb eredményt várna!

Dr. Horváth Ákos, az Országos Meteorológiai Szolgálat siófoki viharjelző obszervatóriumának vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, kollégáival egyetemben azt javasolják, hogy osszák három részre a Balatont egy Badacsony és Fonyód között meghúzott határvonallal, így lenne egy nyugati, egy középső és egy keleti medence, így pontosabb lehetne az előrejelzés. Ehhez azonban tízmilliós nagyságrendű fejlesztést kell végrehajtaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!