Hétvége

2012.04.14. 07:47

Vízen mozgó kisváros

A hajókatasztrófák sem ijesztik el Horváth Katalint attól, hogy vakációja után örömmel térjen vissza munkahelyére, a luxushajó fedélzetére. Kata egy éve dolgozik a hatcsillagos Crystal Symphony tengerjárón. Nem cserélné el a munkáját mással, pedig csak látszólag könnyű külföldön így pénzt keresni, a nehézségeket az ismeri igazán, akinek volt már benne része.

Tóth B. Zsuzsa

Kata mindig szeretett utazni, más vidékeket, újabb és újabb szép tájakat megismerni. Mielőtt megszerezte volna közgazdászdiplomáját, Ausztriában és Olaszországban is évekig tanult és dolgozott. Közben a bátyja és annak felesége már belekóstolt a munkába egy luxushajón, ezáltal Katában is megvolt az indíttatás, hogy kipróbálja magát e területen. Elsőre felvették, felszolgálóként helyezkedett el. Mindez egy esztendeje történt, azóta nemcsak munkakörében léptették elő, hanem már aerobikedzéseket is rendszeresen tart a hajón. Mivel szereti a nyelveket és könnyen tanul, immár öt nyelven beszél. Ezt persze naponta ki tudja használni, talpraesett, közvetlen lány, rengeteg tapasztalatot szerez a munkája során. Hiába kérdezem a nehézségekről, nem panaszkodik.

- Honvágyam nem volt, szeretek úton lenni. Kicsit furcsa volt ugyan az első napokban, hogy folyton mozog a lábam alatt a talaj. A hajó olyan, mint egy vízen mozgó kisváros. A golf- és teniszpályáktól kezdve a színházon és mozin át uszodák, bárok és éttermek, vagyis minden, ami a vendégek szórakozásához elengedhetetlen, megtalálható. Én naponta kilenc órát dolgozom három részletben, hiszen reggeliztetni, ebédeltetni és vacsoráztatni kell. Mivel aerobikoktató és táncos múlt áll mögöttem, jó az állóképességem, nagyon jól bírom a strapát. Pedig érdekes, hogy hatvan felszolgálóból csak öt a lány nálunk. Előfordul, hogy valaki nem bírja a munkát, az is megesett, hogy egy hét után felmondtak. Nekem szerencsére nincs ilyen gondom. Igaz, gyakran szabadok a délutánjaim, néha az egész napom, olyankor lemehetek a partra, új városokat ismerhetek meg, strandolhatok, hiszen a hajó majdnem mindennap kiköt. Szóval hallottam már ennél húzósabb hajós munkáról is. A Travel and Leisure világhírű utazómagazin által évente meghirdetett Legjobb hajó-díjat immáron 16 éve mi kapjuk - mondja Kata, aki az eddigi két szerződése során a fél világot bejárta a hajón Alaszkától az Antarktiszig. Csupán Ausztrália és Ázsia maradt ki, de nem vagyok türelmetlen - viccelődik -, hiszen még idén körbejárjuk e kimaradt földrészeket is.

Kata hamarosan újra dolgozik, akkor a mediterrán térségben és a Balti-tengeren halad a hajó. Azt mondja, most közel lesz, és a mediterránon egyébként is otthon érzi magát. Legszívesebben Quebecbe térne vissza, nagyon elnyerte tetszését a kanadai város. Ha pedig strandolás, akkor a mexikói Riviérára voksol. De ott is leginkább baráti körben élvezné a pihenést, Kata szinte soha sincs egyedül. Azt mondja, a hajón magyar utasok nincsenek, többnyire amerikai vendégeik vannak. De a személyzet egy része magyar, akik nagyon összetartanak.

- Sok barátra leltem a külföldi munkatársak közül, sőt, jó néhány vendéggel is szoros barátságot ápolok. Mégis, leggyakrabban a magyar kollégákkal töltöm el a szabadidőt, ahogy ők szintén a magyar társaságot keresik. Biztosan összetartanánk a bajban - szögezi le Kata, akit nagyon megdöbbentett az olaszországi hajókatasztrófa. Úgy gondolja, a figyelmetlenség és emberi mulasztás okozhatta a Costa Concordia tragédiáját.

- A műszerek villognak, sípolnak, több módon jelzik, ha veszélyben van a hajó. Ráadásul nemcsak a kapitánynak kellett volna arra figyelnie, a személyzet több tagja felelős az irányításért. Az pedig nem igaz, hogy a tengerjáró hajók közel mennek a partokhoz, csak azért, hogy az utasok integethessenek a kint élőknek. Ilyen szokás nincs. Ettől függetlenül nem tartom veszélyesebbnek ezt a munkát, mint mást. Nálunk a személyzet hetente tart mentési gyakorlatot, a vendégeket már a hajóra szállás napján oktatjuk mindannyian együtt. Nem éreztem még magam sosem veszélyben a hajón. Csak a rengeteg élményt, mesebeli tájakat, a sok baráti kapcsolatot, a kellemes környezetben végezhető munkát látom - mondja Kata, aki egy ideig még szívesen hajózik a világ vizein.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!