Hírek

2012.08.22. 09:48

12. pápai fegyver- és érembörze

Pápa - Egy héttel a pápai eseményt megelőzően Kecskeméten tartottak országos gyűjtő találkozót, ott főként az alföldiek vettek részt.

Nagy Imre

A Magyar Éremgyűjtők Egyesülete pápai csoportja augusztus 19-én a dunántúliakat csábította el, hagyományosan Komáromtól Csurgóig képviseltették magukat a gyűjtőtársak.

- Tizenkettedik alkalommal rendezzük az érem- és fegyverbörzénket, folyatva a város kezdeményezte hagyományt. Abban bízunk, hogy a Fő tér és a várkastély felújítása után a városi ünnepségsorozat is újra megindul. Rajtunk nem múlik, folytatjuk a tizenharmadikkal, a huszadikkal, a harmincadikkal, mindig augusztus 20-a tájékán - mondta el Lóky György, a pápai csoport elnöke.

A fegyvereken, érmeken túl a kínálatban idén nagy súlyt kapott a numizmatikai irodalom, ami fontos kelléke a gyűjtőmunkának.

- Ebből lehet tanulni, megismerni a különböző korok pénzeit, történelmi értékét. A hagyományos kisárverésen bélyegek, történelmi érmék, és mai forgalmú eurós pénzek is szerepeltek. Utóbbi azért érdekes, mert a ritkán elérhető országok (Luxemburg, Finnország) pénzeit is itt szerzik be a gyűjtők - fogalmazott a találkozó szervezője.

A rendezvényre előzetesen száz asztalfoglalás érkezett, ami legalább ennyi gyűjtőt, de ennél több gyűjteményt jelent. A találkozó látványában is vásárszerű. Lehet alkudozni, akkor is, ha a legtöbb gyűjtő a pénze alá odaírja az általa elképzelt értéket. Népszerűek a különböző korból származó fegyverek, és rengeteg a régi - köztük sok római - pénzérme. Mindezeket papírpénzek, érmék, jelvények, kitüntetések, az első és a második világháború katonái által készített csecsebecsék, használati tárgyak, katonai irodalom, képeslapok, bélyegek egészítik ki. Sok kincs talál új gazdára, mint ahogy a rendezvénynek - a közönség előtti bemutatkozás mellett - ez is a fő célja.

Mint minden pápai találkozóra, erre is helyi pénz készül, az ötszáz forint névértékű bankóval a büfében lehet fizetni. Ám azt is megtudom, hogy sokan már ezt is gyűjtik, fel-feltűnik az országos, regionális börzéken. Ez is hozzájárul ahhoz a sajátos hangulathoz, ami miatt a gyűjtőszenvedéllyel megáldott - egyes feleségek szerint megvert - férfiemberek szívesen keresik fel évente két alkalommal a Petőfi gimnázium auláját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!