Hírek

2006.06.11. 17:05

19 ezer baromfit semmisítettek meg Szankon

Kecskemét (MTI) - Madárinfluenza gyanúja miatt 19 ezer házi szárnyast semmisítettek meg vasárnap Szankon - közölte Lehotai Árpád, a megyei állategészségügyi állomás igazgatóhelyettese az MTI-vel.

Mórocz Zsolt

Az állatorvos elmondta, hogy a szanki telepen napokkal korábban háziszárnyasok hulltak el, s a klinikai tünetek alapján arra következtettek, hogy az állomány a madárinfluenza vírusával fertõzött, ezért a megsemmisítése mellett döntöttek.

Lehoztai Árpád hozzátette, annak ellenére döntöttek így, hogy az Országos Állategészségügyi Intézetbe küldött minta eredménye csak napok múlva lesz meg.
Mint ismert, Kiskunmajsa Bodoglár elnevezésû körzetében június 4-e óta magas elhullás volt az egyik libatelepen és a mintáról kiderült, hogy madárinfluenza H5 vírussal fertõzött.

Pénteken bejelentették, hogy az uniós elõírások szerint az érintett libatelep egy kilométeres körzetében minden háziszárnyast meg kell semmisíteni, mely 300 ezer háziszárnyast érint.
A háziszárnyasok leölése, és elszállítása, megsemmisítése pénteken megkezdõdött.

Szank eddig nem tartozik a madárinfluenzával fertõzött libatelep egy kilométeres körzetébe, de azok között a települések között van, ahonnan szerdától számított harminc napig nem lehetett volna baromfit elszállítani. A fertõzés miatt a 30 nap mostantól kezdõdik. Ha a fõvárosi intézetbe küldött mintáról kiderül, hogy ténylegesen madárinfluenzával fertõzött, akkor a telep egy kilométeres körzetében ugyancsak meg kell semmisíteni minden baromfit.

Molnár Zoltán megyei fõállatorvos szombaton, a baromfitartók részére tartott kiskunmajsai fórumon valószínûsítette, hogy a sûrûn és a szabadban tartott állatok között újabb fertõzés lép majd fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!