Hírek

2006.02.21. 07:38

Agrárminiszterek: rendkívül alacsony a veszély

Brüsszel (MTI) - Rendkívül alacsony a lehetõsége annak, hogy bármilyen módon humán megbetegedés történne az Európai Unió (EU) tagországaiban az elhullott vadmadarakkal a közelmúltban megjelent madárinfluenza következtében - értettek egyet a tagállamok mezõgazdasági miniszterei hétfõi brüsszeli találkozójukon Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter beszámolója szerint.

Mórocz Zsolt

Sajtóértekezletén a magyar résztvevõ kijelentette:
- Magyarországon ez a betegség a baromfiállományban nem létezik, és humán veszélyt gyakorlatilag nem jelent.
Gráf József emlékeztetett arra, hogy eddig hét uniós országban (Görögországban, Olaszországban, Szlovéniában, Németországban, Ausztriában, Magyarországon, Franciaországban) jelent meg a madárinfluenza, de minden országban "csak idõ kérdése, hogy mikor esik ott le" valamelyik beteg vadmadár.

rn

A miniszterek az ülésen egyöntetûen hangoztatták azt, hogy az - elvben emberre is átterjedni képes - H5N1 vírusaltípus csak vadmadarakban van jelen, emellett mások Európában a tartási körülmények is: nem élnek például egy légtérben az emberek a madarakkal, mások a klimatikus viszonyok is, a nagyüzemekben pedig kötelezõ a védõberendezések használata az ott dolgozók számára.

rn

 Legfontosabb feladatnak Gráf József azt nevezte, hogy megvédjük a baromfiállományt a vadmadarakkal való érintkezéstõl, egyúttal úgy vélte, a már elhatározottakon kívül különösebb intézkedésre nincs szükség. Az eddigi lépésekkel kapcsolatban emlékeztetett: a tagországok többségében bevezették azt az intézkedést, hogy zártan tartják és etetik az állatokat.

rn

Néhány ország felvetette az esetleges vakcinázás lehetõségét, Magyarország egyelõre ezt nem tartja szükségesnek, és ez ellen foglalt állást. Az állományban nem létezõ betegség ellen nincs szükség oltásra - fogalmazott Gráf József. Szigorú szabályokat kell viszont életbe léptetni az EU határain, hiszen illegális import útján is bekerülhetnek ilyen termékek a tagállamokba. Az unióba utazóknak, más országoknál már meglévõ intézkedéshez hasonlóan árunyilatkozatot kell tenniük, hogy veszélyesnek minõsíthetõ terméket nem visznek magukkal - döntötték el.

rn

Valamennyi tagország - így Magyarország is - helyeselte az ülésen azt az olasz és görög kezdeményezést, hogy a madárinfluenza megjelenésével bekövetkezett fogyasztáscsökkenés miatt az EU támogassa központi forrásból a baromfiágazatban tevékenykedõket: a termelõket, feldolgozókat, forgalmazókat.

rn

A baromfifogyasztás a korábbi pánik idején - még a nyári idõszakban - Magyarországon is katasztrofálisan, közel 30 százalékkal visszaesett, bár a forgalom karácsonyra visszaállt. Ami a múlt héten kimutatott vírust illeti, az elmúlt három nap kevés a hatás érdemi felmérésére, de a hét végén még azt jelezték, hogy nem volt visszaesés a forgalomban - szögezte le Gráf József.

rn

Veres Béla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!