Hírek

2006.03.22. 10:20

Afrika és az ENSZ közös kampányt készül indítani a madárinfluenza ellen

Libreville (MTI/Reuters) - A madárinfluenza elleni összehangolt támadás indításáról állapodott meg szerdán 45 afrikai ország és az ENSZ több ügynöksége.

Mórocz Zsolt

A nyilatkozat, amelyet a legszegényebb kontinens eddigi legnagyobb, madárinfluenzával foglalkozó értekezletének résztvevõi fogadtak el a gaboni fõvárosban, Libreville-ben, egyebek közt leszögezi: minden országnak végre kell hajtania azokat a nemzetközileg elfogadott intézkedéseket, amelyek alkalmasak a kór madarak közötti terjedésének, illetve egy emberi járvány kialakulásának megfékezésére.

A fokozott mûszaki és pénzügyi támogatásért kiáltó "Libreville-i Nyilatkozat" azonban szinte semmi részletet nem tartalmaz arra vonatkozóan, mibõl finanszírozzák majd az orvosi és állatorvosi megfigyelõ hálózat kiépítésének nagyra törõ tervét, holott a legtöbb afrikai ország fõ aggodalma éppen az, hogy saját erejébõl nem futja ezekre az intézkedésekre.

A részvevõk megállapodása értelmében Afrikának szüksége van - a már meglévõkön felül - legalább három állategészségügyi és három emberi mintákat vizsgáló laboratóriumra, amelyek képesek azonosítani a madárinfluenza H- és N-altípusait, s így felmérni az újabb elõfordulások veszélyességét. Jelenleg a madárinfluenza feltételezett eseteinek mintáit legtöbbször európai laboratóriumokba kell elküldeni.

A libreville-i csúcs résztvevõi felhívással fordultak a Nemzetközi Polgári Légiforgalmi Szövetséghez (IATA), hogy segítse a vizsgálati minták szállítását. Emellett felkérték "a nemzetközi közösséget, valamint a vírusölõ szerek, védõfelszerelések, állati és emberi oltóanyagok gyártóit, hogy termékeiket tegyék Afrika számára elérhetõvé".

Eddig négy afrikai ország erõsítette meg, hogy területén megbetegedést okozott a kór erõsen fertõzõ, H5N1-es vírusa, s Egyiptom a hét végén számolt be a kontinens elsõ, madárinfluenza okozta emberi halálesetérõl.

Szakértõk azonban egyetértenek abban, hogy Afrika nincs felkészülve a madárinfluenza elleni küzdelemre, a kontinensen gyenge az egészségügyi és állatorvosi ellátás, szegénységben tengõdõ lakosainak milliói élnek házi szárnyasaik közvetlen közelében és szenvednek más súlyos betegségekben, így maláriában, tbc-ben vagy AIDS-ben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!