Hírek

2006.03.13. 10:49

Ausztria, madárinfluenza, háziállatok

Bécs (MTI) - A madárinfluenza miatt a figyelem középpontjába kerültek a háziállatok Ausztriában, ahol az utóbbi hetekben megszaporodott azoknak a száma, - fõképp az ország nyugati vidékein - akik már szeretnének megszabadulni például macskáiktól.

Mórocz Zsolt

Manapság már minden elhullott madarat számba vesz a tömegtájékoztatás, legutóbb például a bulvársajtó adott hírt arról, hogy egy tiroli benzinkút környékén "döglött verebek hullottak az égbõl". (Már a "hír" közzétételekor beszámoltak arról is, hogy állatorvosi feltételezés szerint nem madárinfluenza, hanem feltehetõen mérgezett takarmányfogyasztás vagy áramütés okozhatta a verebek elpusztulását.)

A Kurier címû osztrák napilap - nyilvánvalóan a háziállatoktól való növekvõ idegenkedés legyõzése érdekében - terjedelmes összeállításban foglalkozott a háziállat-tartással. Az újság emlékeztetett arra, hogy az ország nyugati vidékein az állatmenhelyeken manapság már ötször annyi macskát "adnak le" a tulajdonosok, mint azt megelõzõen, hogy ausztriai cicák szervezetében is kimutatták a madárinfluenza kórokozóját. (A három macska szervezetébõl azóta eltûnt a vírus, az állatok egészségesek.) Az osztrák sajtó szerint egyre többen érdeklõdnek állatorvosoknál a háziállatok elaltatásának a lehetõsége iránt is, a Gallup közvélemény-kutató intézet pedig már azt is felmérte, hogy a megkérdezettek harmada a "kóborláson kapott" macskák kiirtása mellett lenne.

A lap szerint a 8,4 milliós Ausztriában 1,553 millió macska, 638 ezer kutya, 459 ezer különféle madár, 700 ezer egyéb háziállat (nem haszonállat) él a háztartásokban, az akváriumokban tartott halak számát pedig 2,3 millióra becsülik. A Kurier által megszólaltatott szakértõk arra hivatkoznak, hogy nagyon eltúlzottak a madárinfluenza miatti reakciók, mert a háziállatok normális esetben nem okoznak betegséget, idõnként pedig még "csodaszerként" is hatnak.
Egyebek között tanulmányok igazolják, hogy a háziállatokat tartók egészségesebbek és hosszabb ideig is élnek, mint azok, akiknek a háztartásában nincsenek állatok. Különösen az idõsebb korosztály körében népszerûek a háziállatok, amelyek már régóta elveszítették eredeti szerepüket. Ma már Ausztriában sem vadászati célból vagy házõrzõként tartják a kutyák döntõ többségét, a legtöbb ausztriai macska pedig még életében nem látott egeret.

A háziállatoknak manapság egyfajta terápiás szerepük is van, fõképpen az egyedülállók körében, mert például egy kutya ma már szinte "teljes értékû családtag" is lehet. Sok ember számára például egy háziállattal való kapcsolat kiépítése az elsõ lépés lehet ahhoz, hogy az emberekkel is kapcsolatokat építsen ki. Nem beszélve arról, hogy a gyerekeknél az állatgondozásból származó felelõsség tudatosítása fontos lehet a jövõre nézve.
- De ne gondolja egyetlen szülõ sem, hogy a gyereke attól intelligensebb lesz, ha háziállatot vásárol neki - figyelmeztetett a Kurierban Florian Juen, az innsbrucki egyetem pszichológiai intézetének a képviselõje. Hozzáfûzte azonban, hogy a városi gyerekek számára különösen fontos kapcsolatot biztosíthatnak a háziállatok a természethez. - Bizonyosan jobb, ha egy gyerek az udvaron egy kutyával játszik, mint ha egyedül üldögél a televízió vagy a számítógép elõtt - jelentette ki.

A háziállatok tartása nem éppen olcsó mulatság Ausztriában. A Kurier adatai szerint egy osztrák kutyatulajdonos átlag 14 500 eurót (kb. 3,6 millió forint) költ 12 év alatt az ebére. Egyedül a kutyatartás címén beszedett adók és illetékek évente 150 millió eurót biztosítanak az államnak, amely ebbõl a pénzbõl biztosítja a kutyafuttatók kialakítását és karbantartását, valamint az utcák tisztítási költségének egy részét is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!