Hírek

2006.03.02. 17:59

Egyre több osztrák szabadul meg kisebb háziállatától

Bécs (MTI) - A madárinfluenzától való félelem miatt egyre többen szabadulnak meg kisebb háziállataiktól Ausztriában, ahol eddig 22 madártetemben mutatták ki a szárnyasokat támadó vírus H5N1 altípusát.

Mórocz Zsolt

A Kronen Zeitung címû osztrák napilap internetes kiadásának csütörtöki beszámolója szerint egyre több papagájt és kanárit - de már macskákat is - adnak át tulajdonosaik az állatmenhelyeknek. A bulvárlap szerint egy bécsi állatmenhelyen már le is kellett állítani a madarak befogadását.

rn

A tiroli Mentlberg állatmenhelyén pedig a macskák átadása szaporodott meg, ám a tulajdonosok nem is a madárinfluenzával, hanem általában pénzhiánnyal, illetve allergiával indokolják állataik átadását.

rn

 Az osztrák tömegtájékoztatás csütörtöki összesítése szerint az alpesi országban eddig 22 madártetemben mutatták ki a madárinfluenza H5N1 vírusát, a nagy-britanniai weybridge-i uniós laboratórium viszont mindeddig csak 2 állat esetében erõsítette meg a vírus jelenlétét, mert a többi vizsgálati eredményre még várni kell.

rn

 Ausztriában elõször február 14-én mutatták ki a vírust egy hattyú tetemében, a hatóságok pedig február 19-tõl elrendelték a háziszárnyasok szabadon tartási tilalmát. Az április 30-ig érvényben levõ tilalom megszegõit 4 ezer euróig (kb. 1 millió forint) terjedõ bírsággal sújthatják.

rn

A H5N1 vírussal fertõzött szárnyasok megtalálási helyei körzetében 2 kilométeres védõzónát alakítanak ki mindenütt, így szaporodik azoknak az ausztriai területeknek a száma, ahol tilos a szárnyasok kiállítása, kereskedelme és tranzitszállítása is.

rn

A sajtó szerint az év eleje óta mintegy 10-15 százalékkal csökkent a csirkehús ausztriai kiskereskedelmi forgalma, mindenekelõtt az egész csirke utáni kereslet mérséklõdött. Tavaly fél százalékkal nõtt az ausztriai baromfihús-fogyasztás, és 37,7 ezer tonnát ért el.

rn

 Keller Tivadar

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!