Hírek

2006.03.07. 12:38

Madárinfluenza újabb nyolc hattyú tetemében

Budapest (MTI) - Újabb nyolc hattyú tetemébõl mutatták ki a madárinfluenza vírusát az állategészségügyi intézetben; a mintákat ezúttal is Angliába küldik további ellenõrzésre - közölte a kormányszóvivõ kedden.

Mórocz Zsolt

Batiz András a kormány keddi ülését követõ sajtótájékoztatón elmondta, hogy mind a nyolc hattyú Nagybaracska térségében, illetve területén hullott el.
- Az itteni védõzár alá esõ települések kistenyésztõinek ingyen adják a fertõtlenítõszert - közölte a szóvivõ. Elmondta, hogy összesen eddig 33 olyan szárnyasról tudnak, amely ezen a területen madárvészben hullott el. Egyetlen szárcsa kivételével bütykös hattyúkról van szó.
Batiz András hangsúlyozta, hogy emberek és házi szárnyasok továbbra sincsenek veszélyben. Beszámolt arról is hogy a grazi fõállatorvos arról tájékoztatta a magyar társhatóságot, hogy egy beteg, még élõ hattyút bevittek egy állatmenhelyrõl, ahol néhány napon keresztül együtt tartották más szárnyasokkal és macskákkal is. Amikor kiderült, hogy az állat beteg volt, akkor az ott tartott szárnyasokat leölték, közülük négyben találták meg a vírust. A hattyúval együtt tartott negyven macska közül háromban találták meg a vírust.

Batiz András hangsúlyozta: ha valaki betegnek látszó madarat lát, akkor is értesítse a hatóságot, ne csak döglött szárnyas esetén. A magyar szakemberek szerint az Európai Unió által megfogalmazott javaslatokat érdemes megfogadni, amely szerint a fertõzött területeken igyekezzenek a kutyákat és a macskákat védeni.
A magyar szakemberek szerint erre legfeljebb Nagybaracska térségében lehet szükség, itt is csak arra kell figyelni, hogy az alapvetõen a házban tartott állatokat ne engedjék ki, és fordítva is, azaz a kint tartott macskákat ne engedjék be a házba. Példaként elmondta, "ha egy cica megfertõzõdik, vajmi kevés esély van arra, hogy az emberre is veszélyt jelenthessen". Ilyen esetet nem is jegyeztek fel, de egy állat megsimogatása, megetetése, de még kialmozása sem jelenthet gondot, sõt, karmolás esetén sem lehet a madárinfluenza vírusát megkapni.

Elmondta, hogy továbbra is hat védõ és megfigyelési zóna van Magyarország területén. Február közepe óta 1653 tetemet kapott az állategészségügyi intézet, ebbõl 607 vizsgálatát zárták le. Ezek közül a madárvészt 38 szárnyasban mutatták ki: egy kormorán, egy szárcsa, egy tõkésréce, egy sirály, a többi pedig hattyú. Hétfõn összesen 66 elhullott szárnyast gyûjtöttek be a megyei állategészségügyi hatóságok. Február 15. óta az ingyenesen hívható zöld számra több mint 18 ezer hívás érkezett, ebbõl 3200 volt bejelentés, a többi információkérõ telefon volt. Kérdésre válaszolva közölte, a lakásban tartott háziállatok beoltása eddig nem merült fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!