Hírek

2006.03.17. 09:53

Megerõsítették a madárinfluenza jelenlétét Izraelben

Tel-Aviv/Jeruzsálem (MTI/Reuters/AFP/AP) - A vizsgálatok megerõsítették, hogy a madárinfluenza nagy kórokozó képességû, emberre is veszélyes H5N1 altípusú vírusától pusztultak el pulykák Izrael déli részén - közölte pénteken az izraeli mezõgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium.

Mórocz Zsolt

A nyilatkozó tisztviselõ hozzátette, hogy az eredményeket még egyszer ellenõrzik a végleges megerõsítéshez. Egy embert kórházba szállítottak madárinfluenza gyanújával. A hatóságok elrendelték három gazdaság több tízezres pulykaállományának megsemmisítését.
Több mint tízezer háziszárnyas pusztult el rövid idõn belül két kibucban a Negev-sivatag területén. Az izraeli állategészségügyi hatóságok elrendelték a körzet lezárását, és értesítették a közeli Gázai övezet palesztin hatóságait is. Késõbb felmerült a gyanú, hogy a vírus megfertõzte egy Jeruzsálemtõl 25 kilométernyire fekvõ kibuc baromfiállományát is.

Az izraeli kórházak óvatosságból elõkészületeket tesznek emberi madárinfluenzás esetek kezelésére. Máris megfigyelés alatt tartanak egy 38 éves férfit az észak-izraeli Haifa egyik kórházának elkülönítõjében. Eddig azonban egyetlen olyan eset sem vált ismertté az országban, amelyben ember fertõzõdött volna meg a H5N1-gyel - mondta Jakov Edri egészségügyi miniszter a hadsereg rádiójának adott nyilatkozatában.
A madárinfluenza vírusa nem terjed emberrõl emberre. Ember csak fertõzött madarakkal való közvetlen érintkezés során kaphatja meg ezt a betegséget. Eddig összesen mintegy százan haltak meg madárinfluenzában, többségük Délkelet-Ázsiában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!