Hírek

2006.03.06. 15:20

Washington csaknem 1,25 millió dollárt adományozott Bukarestnek

Bukarest (MTI/AFP/AP) - Csaknem 1,25 millió dollárt adományozott az Egyesült Államok Romániának a madárinfluenza elleni harcra, és ez az összeg a következõ hónapokban még növekedni fog - jelentette be hétfõn Nicholas Taubman, az Egyesült Államok bukaresti nagykövete.

Mórocz Zsolt

"Segítenünk kell Romániának, hogy szembe tudjon szállni ezzel a csapással és mérsékelhesse a madárinfluenza okozta gazdasági károkat" - mondta Taubman a bukaresti állategészségügyi intézetben tartott sajtótájékoztatón.

Az amerikai kormány ezen kívül két nagy teljesítményû, gyorstesztek elvégzésére alkalmas laboratóriumi vizsgálóberendezést, úgynevezett SmartCycler rendszert is ajándékozott Romániának. "Az egyik berendezésnek a bukaresti országos állategészségügyi intézetben, a másiknak pedig (a Duna-delta közelében fekvõ, délkelet-romániai) Tulceában fogjuk hasznát venni" - mondta Adrian Tibu, a román mezõgazdasági minisztérium szóvivõje.

A bukaresti állategészségügyi intézet tisztségviselõi több mint 30 ezer madárinfluenza-vizsgálatot végeztek el azóta, hogy október 7-én a Duna-deltában rábukkantak a H5N1-vírus okozta járványos állatbetegség elsõ esetére. Azóta a fertõzés több mint 30 gócát fedezték fel kis romániai falvakban, ami miatt több mint 150 ezer háziszárnyas kényszervágását rendelték el óvintézkedésként a hatóságok. Embert még nem betegített meg a madárinfluenza vírusa Romániában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!