Hírek

2006.04.02. 15:32

Tömegsírok a madárinfluenza áldozatainak?

London (MTI) - Nagy-Britanniában a kormány becslése szerint olyan sok áldozatot szedne a madárinfluenza mutáns vírusa - ha kialakulna ilyen -, hogy a gyászoló családoknak akár négy hónapot is várniuk kellene az elhunyt hozzátartozó temetésére, ezért a régi pestisjárványokat idézõ módon felmerült a halottak tömegsírokba temetésének gondolata - írta a The Sunday Times.

Mórocz Zsolt

A vezetõ brit vasárnapi lap egy bizalmas belügyminisztériumi leiratba nyert betekintést. A belsõ terjesztésre szánt elõrejelzés szerint Nagy-Britanniában akár 320 ezer halottja is lehetne egy olyan járványnak, amelyet a madárinfluenza H5N1 vírusának emberrõl emberre könnyen terjedõ esetleges változata okozna.

Az idézett jelentés szerint az angliai és walesi helyhatóságok kapacitása 15 hétig tartó járvány esetén 48 ezer halott eltemetésére elegendõ. A legrosszabb forgatókönyvben szereplõ 320 ezer halott esetén hozzávetõleg 17 hétbe telne egy-egy áldozat eltemetése vagy hamvasztása - áll a belügyminisztériumi leiratban. A tárca jelentése szerint ezért a hatóságok rákényszerülhetnek a halottak tömegsírokba temetésére.

A belügyminisztérium is elismeri, hogy ez az 1665-ös londoni nagy pestis idején alkalmazott gyakorlatot idézné fel; akkor 70 ezer londonit ragadott el a kór. A The Sunday Times szerint mindazonáltal több szakértõ is megkérdõjelezi, hogy a H5N1 valóban olyan súlyos fenyegetést jelent, mint elõször gondolták.

Az elvégzett vizsgálatok azt mutatják ugyanis, hogy a vírus nehezen telepszik meg az emberi szervezetben, mert nem túl hatékony a felsõ légúti sejtek megfertõzésében, ezért nem könnyû cseppfertõzéssel - légzéssel vagy köhögéssel - továbbadni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!