Hírek

2006.05.25. 16:30

55 fertõzött és 43 fertõzésgyanús H5N1 góc Romániában

Bukarest (MTI) - Csaknem százra emelkedett Romániában a madárinfluenza vírusával bizonyította fertõzött, illetve fertõzésgyanús települések száma.

Mórocz Zsolt

A járvány leküzdésére létrehozott országos stáb csütörtöki információi szerint az ország 13 megyéjében 55 bizonyítottan fertõzött és 43 fertõzésgyanús falut és várost tartanak nyilván az illetékes szakhatóságok.

A legtöbb - 25 - igazoltan fertõzött település Brassó megyében található, ennek a megyének Feketehalom nevû településérõl, onnét is két ipari rendszerû baromfiteleprõl indult el május 13-án a tavaszi madárinfluenza járvány Romániában. Az erdélyi Brassó megye déli szomszédjában, az ország leghíresebb hegyvidéki üdülõhelyeit magába foglaló Prahova megyében hét, a Kárpátokon túl Vrancea megyében hat, a moldovai csángó-magyarok központjának számító Bákó megyében, illetõleg az olténiai Valcea megyében négy-négy, Szeben és Maros megyében két-két, a moldovai Buzau és Neamt, valamint a székelyföldi Kovászna megyében pedig egy-egy település került fel a laboratóriumi szerológiai vizsgálatokkal is megerõsítetten fertõzött helységek lajstromára. De van egy-egy fertõzött góc a román fõváros második és negyedik kerületében is.

A fertõzésgyanús települések legtöbbje - 19 - Prahova megyében található. Ebbe a sorba tartozik továbbá Brassó megye hét, Bákó hat, Buzau és a Bukarest környéki Ilfov megye két-két, valamint Fehér megye egy települése.

"Az adatok óráról órára változnak" - tette hozzá a fenti statisztikához a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság szóvivõje. Mint elmondta, az említett 13 - többnyire az ország középsõ térségében elhelyezkedõ - megye 11 600 gazdaságából összegyûjtöttek, leöltek és elégettek több mint 445 ezer házi szárnyast. Közölte: a román hatóságok jelenleg húsz biológiai teszt eredményét várják a weybridge-i nemzetközi laboratóriumtól.

Ami az idei járvány okait és a madárinfluenza gyors terjedését illeti, a szakemberek és szakhatóságok még nem jutottak végleges eredményre. A román hírszerzés minapi és a román sajtó által "botrányosan siralmasnak", az államfõ és a kormányfõ által pedig "kínosan szakszerûtlennek és megalapozatlannak" minõsített "feljegyzésével" szemben, amely európai uniós országokat hozott hírbe (köztük Magyarországot is), egyre kevesebb hitele van szakmai körökben a "vírusimport" legendájának. Viszont erõsödni látszik az a szakvélemény, hogy az idén tavasszal eltolódtak, északabbra helyezõdtek a vadmadarak vonulási útvonalai, ami egyik oka lehet a fertõzésnek. Sokan gyanakszanak a romániai élõ baromfi szállításában, forgalmazásában tapasztalható állategészségügyi lazaságokra, törvénytelenségekre, valamint a magángazdaságok többségében tapasztalható rossz állategészségügyi és közegészségügyi feltételekre.

Újdonság a járvány okozta válság kezelésében, hogy a vesztegzárakat csak állategészségügyi-járványmegelõzési kritériumok szerint tartják be és szigorították. A közegészségügyi, tehát az emberek mozgását korlátozó humán-egészségügyi zárlatot mindenütt feloldották. Mint a román egészségügyi minisztérium e kérdésben illetékes szóvivõje közölte, azért, mert az eddig járványkórházba szállított 15 emberrõl kiderült, hogy egyiket sem fertõzte meg a H5N1 vírus. A nemzetközi egészségügyi szervezet nemrég enyhített normái sem követelik meg az állategészségügyi és a közegészségügyi zárlat egyidejû bevezetését. Ami viszont együtt jár a gócokból ki- is belépõkkel kapcsolatos fertõtlenítés és ellenõrzés, valamint az élõ baromfi és baromfihús forgalmazásának szigorításával, ez utóbb esetenkénti átmeneti tilalmával.

Közben a politikai életben és a román médiában tovább folyik a heves vita és bûnbakkeresés a járvány ügyében. A parlament illetékes szakbizottsága csütörtökön hallgatja meg a botrányos "feljegyzést" produkáló román hírszerzõ szolgálat (SRI) igazgatóját, Radu Timoftet. A román külügyminisztérium pedig - a maga eszközeivel - igyekszik elsimítani az elhíresült "SRI-jelentés" külpolitikai, diplomáciai következményeit.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!