Hírek

2006.05.24. 16:24

A madárinfluenza a befektetõi aggodalmak részévé vált

London, Budapest (MTI/Reuters) - A részvénypiacok megingása, a nyersanyagárak mérséklõdése és a valutaárfolyamok erõteljesebb ingadozása mellett új kockázati tényezõ jelent meg a pénzpiacokon: a madárinfluenza járvány kirobbanásának veszélye.

Mórocz Zsolt

Az indonéz családot érintõ fertõzés, az emberrõl emberre terjedõ vírus híre egyes papírokat érzékenyen érintett, súlyosbította az ázsiai valuták helyzetét és növelte a biztosabb menedékül szolgáló kötvények iránti keresletet. Bár az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még nem tekinti bizonyítottnak a H5N1-es vírus mutálódását, az indonéziai hír fokozott érdeklõdést keltett a pénz-és részvénypiacokon is a globális járvány esetleges kirobbanása miatt.

Az ázsiai valuták sorra vesztettek értékükbõl, az indonéz rúpia 3 és fél havi mélypontra zuhant, de gyengült a japán jen is a dollárhoz képest. Európában az aggodalmak kezdetben az államkötvények iránti keresletet fokozták, április eleje óta a határidõs Bund a legmagasabb pontjára emelkedett, ha késõbb süllyedt is egyéb hírek hatására. A részvénypiacon is érzékelhetõ volt a hatás: a British Airways kezdeti esését is azzal hozták összefüggésbe, hogy az esetleges járvány kihathat az utazásokra.

Általában a befektetõk és a piacok nyugodtan reagáltak a fertõzés hírére, de csak azért, mert ennek értékelése, az ez alapján történõ pozícionálás nagyfokú bizonytalanságokkal jár. A szakértõk szerint szerdán a pénzpiacokon nem történt más, minthogy a madárinfluenza a pénzpiaci bizonytalanságokat okozó események sorába lépett, ha nem is tekinthetõ még olyan erõs kockázati tényezõ, mint mondjuk az Iránnal kapcsolatos fejlemények, vagy az infláció alakulása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!