Hírek

2006.05.23. 20:32

Nem lehet elég korán kezdeni: szelektív gyûjtésre nevelnek

Megyei körkép (szrvvhp) - Van, ahol már az óvodában elkezdik a szelektív hulladékgyûjtésre nevelést. A felnõttek pedig a megye egyre több pontján használhatják a szelektív gyûjtõszigeteket. Az idõ talán meghozza a jó szokásokat is...

Mórocz Zsolt

rn

A csákvári Napközi Otthonos Óvodában már jó ideje mûködik a tudatos környezetvédelemre nevelés. Az intézmény nemrégiben sikeresen pályázott a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium támogatására. A gyerekek megismerkedhettek Öko Pannával és Öko Palkóval, akik egy színdarabon keresztül a szelektív szemétgyûjtést népszerûsítették. Az óvónõktõl megtudtuk, a kicsik már rég-óta tisztában vannak a környezetvédelem alapvetõ fogalmaival, hiszen beépítették a nevelési programba. A foglalkozások során a környezet és védelmének megismerése szinte mindennapos téma.
A vértesacsai általános iskola szintén megkapta az ökoiskola címet. Évek óta szerveznek közös társadalmi munkát, a diákok gondozzák az iskola hatalmas, növényekben gazdag parkját, az intézményben fém- és mûanyag-préselõ szemeteseket találni, valamint a szabadtéri természetismeret órák, túrák is gyakoriak. Az ökoiskolalánc egyébként hazánk határain túlra nyúlik, hiszen külföldi iskolák is csatlakoznak ehhez. A zöldterülettel gazdagon megáldott Fejér megyében egyre több intézmény pályázik erre a címre, sikerrel.
Az enyingiek április elejétõl vehették használatba a szelektív hulladékgyûjtõ edényeket. Régóta dédelgetett álom valósult ezzel meg. Az önkormányzat és a hulladékgyûjtéssel foglalkozó társaság közös összefogással teremtette meg a mezõföldi kisvárosban a szelektív hulladékgyûjtés lehetõségét. Elsõ ütemben április elején a város szolgáltató intézménye hat gyûjtõpontot alakított ki a településen (Kabókapuszta, volt Akócs-malom, Kinizsi utca, pálinkaház, balatonbozsoki óvoda, alsótekeresi bekötõút), ahol összesen tizennyolc 240 literes, szigetenként mûanyag, üveg és papír fogadására alkalmas konténert helyeztek el  tájékoztatta lapunkat Viplak Tibor intézményvezetõ. A gyûjtõket a siófoki Zöldfok Rt. ajánlotta fel térítésmentesen, továbbá vállalta, ha az önkormányzat gondoskodik a pontokon keletkezett hulladék összegyûjtésérõl, akkor a három, egyenként 4,5 köbméteres konténert  melyekbe a szolgáltató intézmény dolgozói a szelektív hulladékot elhelyezik  ingyenesen elszállítja. A tapasztalatok kedvezõek, az enyingiek megszerették és használják a tárolókat. Az elképzelések szerint a negyedik negyedévtõl további szelektív gyûjtésre alkalmas szigetet alakítanak ki a város további hat pontján, az ISPA projekt ütemtervének megfelelõen.
 Székesfehérváron ötven gyûjtõsziget segíti az újrahasznosítást, ezek közül természetesen a nagyáruházak mellett elhelyezettek a legforgalmasabbak. A szelektív gyûjtés fontosságáról a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium decemberben indította szemléletformáló kampányát, melynek egy ki-egészítõ elemeként létrehozott egy honlapot is, ahol az érdeklõdõk további hasznos információkat, tippeket kaphatnak a témáról.
 A honlap elérhetõsége: www.kvvm.huszelektiv.

Fotó: Nagy Norbert

rn

Képalá:

rn

A csákvári óvodában kiemelten foglalkoznak a természetvédelemmel, Öko Panka és Palkó is így keveredett a helyszínre

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!