Hírek

2006.06.12. 17:08

A WHO és Kína összekötõ irodát hoz létre

Peking (MTI/AP) - Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a kínai kormány összekötõ irodát hoz létre az utóbbi években jelentkezõ járványos betegségek, mint például az atípusos tüdõgyulladás (SARS) vagy a madárinfluenza elleni küzdelem hatékonyabb összehangolására - jelentették be hétfõn hivatalosan.

Mórocz Zsolt

Az irodát a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) tartomány székhelyének, Kuangcsounak (Guangzhou) a tisztiorvosi szolgálatán belül hozzák létre abból a célból, hogy az ázsiai ország és a világ könnyebben meg tudja osztani egymással a betegségekkel, járványokkal kapcsolatos információkat - olvasható a WHO és az egészségügyi minisztérium közös közleményében.

A SARS elõször Kuangtungban jelent meg, majd a világ számos más pontján felütötte fejét, és 800 ember halálát okozta, mielõtt 2003-ban visszaszorult. Kína déli része ember és háziállat életterének közelsége miatt gyakori kiindulópontja olyan betegségeknek, amelyek állatról terjednek át emberre.

A közlemény szerint az összekötõ iroda segíteni tud majd járványügyi kutatások elvégzésében, például a SARS állati eredetének kiderítésében vagy az influenza állatról emberre történõ átterjedésével kapcsolatos kérdések tisztázásában. A madárinfluenzának 124 halálos áldozata volt eddig a világon, közülük 12 Kínában.

Az összekötõ iroda a létrehozók terve szerint egyben kiképzõközpontja lesz olyan szakembereknek, akik más kínai tartományokban vagy szomszédos országokban végeznek hasonló munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!