Hírek

2006.09.21. 02:28

Lehet autó nélkül

Megyei körkép (tt) - Immár hagyomány, hogy szeptember 22-én Európa-szerte autómentes napot tartanak, amelyhez megyénk több városa is csatlakozott.

nincs nev

Franciaországból 1997. szeptember 22-én indult el az Autó nélkül a városban elnevezésű kezdeményezés, amit az Európai Unió Környezetügyi Főigazgatósága mellett az EU-tagállamok többsége is támogat. Ennek köszönhetően tavaly már 1500 európai város csatlakozott a kezdeményezéshez. A civil szervezésű akció felhívja a figyelmet a megnövekedett autóforga-lom okozta környezeti prob-lémákra (levegőszennyezés, zaj, forgalmi zsúfoltság, bal-esetveszély), amelyekkel a városokban nap mint nap találkozhatunk Az akció sikerét követően 2002-től újabb eseményekkel egészült ki az élhetőbb környezet megteremtését célzó akció. Az Európai mobilitási hétté bővült rendezvénysorozat célja, hogy rávilágítson a környezeti ártalmak és a közlekedési szokások összefüggéseire. A közlekedési dugók, a parkolási nehézségek és a légszennyezettség csökkentésének egyetlen lehetősége a tömegközlekedés és a kerékpározás népszerűsítése. Megyénkben idén is Pápa és Veszprém csatlakozott az autómentes nap rendezvényhez. A bakonyaljai városban szeptember 22-én 9 és 12.30 óra között lezárják az egykori 83-as főútvonal belvárosi szakaszát a Deák utcától a Korvin utcáig. A megyeszékhelyen a Cholnoky utca lesz az akció helyszíne. Itt reggel 9-től délután öt óráig szabadidős és sportrendezvények zajlanak, ezért a helyi járatok más útvonalon közlekednek.Franciaországból 1997-ben indult el a kezdeményezés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!