Hírek

2006.10.06. 02:27

Lehet spórolni a megszorítások között is

Veszprém - A megyei kórház gyermekosztályán megszüntették a tejkonyhát és egy modern csecsemőtáplálási rendszert építettek ki.

nincs nev

- Felszámoltuk a tejkonyhát és áttértünk a korszerű, gyári kiszerelésű, üveges tápszerekre. A csecsemőtáplálás összességében éves szinten tízmillió forintba került eddig az intézménynek, a váltással hárommillió forintot meg-spóroltunk, még úgy is, hogy ezek a kész, speciális eljárással készült tápszerek háromszor annyiba kerülnek, mint a porból főzöttek. Az előállítás költségeit viszont jelentősen tudtuk ezzel csökkenteni - mondja a gyermekosztály vezető főorvosa. Az új, fogyasztásra kész tápszerek, főzelékek és gyümölcsök - túl azon, hogy jóval nagyobb választékot nyújtanak a korábbi táplálási módszernél - szakmailag is előrelépést jelentenek a kórháznak, az új technológia kizárja a gyártási hibákat, teljes csíramentességet garantál, ezzel az apróságok táplálása biztonságosabb lett. A tápszereket ráadásul kiszerelésük miatt mindig frissen kapják meg a csecsemők, az üvegek szobahőmérsékleten tárolhatók, s mindegyikre közvetlenül a cumi is felilleszthető - magyarázza dr. Szabó Éva, aki hozzáteszi, a tejkonyha megszüntetésével egy helyiség máris felszabadult és a három dolgozót is át tudták csoportosítani.

Az új rendszert július óta alkalmazzák a megyei kórház gyermekosztályán - Magyarországon egyébként elsőként -, s a tapasztalatok azt mutatják, érdemes volt átgondolni a működés feltételeit.

- Az önkormányzati biztos adósságkezelő programja révén jelentős megszorítások vannak érvényben a kórházban, a mi osztályunkon is természetesen. Csak a gyógyszerkészletünk négymillió forinttal csökkent. Elismerem, a gyors válságkezelés máshogy nem kivitelezhető, csakis pénzelvonással, csakhogy ha a struktúrát változatlanul hagyjuk, akkor a megszorítások nem vezetnek hosszú távon eredményre. Mi ezért változtattunk, megnéztem, hol tudjuk racionalizálni a működésünket, hogy a szakma ne sérüljön. Ezt senki nem teszi meg helyettünk, ezért változtattam, hogy lássák, lehet spórolni - vélekedik dr. Szabó Éva főorvos.

Az új táplálási rendszer bevezetése révén megtakarított pénzt, ha közvetlenül nem is, de az osztály visszakapja, s így a megszorítások miatt csökkent forrás kipótolható úgy, hogy nem sérül a betegellátás, magyarázza a főorvosnő, aki szerint elkerülhetetlen lesz, hogy minden egészségügyi intézményben az egyes ellátási osztályok szintjén is végiggondolják az ésszerűbb működést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!