Hírek

2006.11.14. 03:29

Átfogó koncepció nélkül nem kezdhető

Balatonfüred - Új egészségügyi koncepció készül a megyében. Igaz, már évek óta erről hallani, mi több, néhány hónapja a megyei kórház új igazgatója készített is egy konkrét elképzeléseket tartalmazó átfogó tanulmányt, ami azonban az új megyei közgyűlés szerint legfeljebb csak tárgyalási alap lehet.

Dallos Zsuzsa

A jelenlegi struktúra egyik gyenge pontja vitathatatlanul a három különböző tulajdonban lévő balatonfüredi intézmény. A Balaton-parti városban egymás tőszomszédságában egymástól alig eltérő profillal három külön intézmény működik. A Magyar Honvédség Kardiológiai Rehabilitációs Intézete, a MÁV tulajdonában lévő Vasút-egészségügyi Szolgáltató Kht. Egészségügyi Központja, illetve a szaktárca felügyelete alá tartozó és országos intézetként működő Állami Szívkórház. A döntéshozók abban egyetértenek: indokolt lenne egy tulajdonba, méghozzá városi tulajdonba vonni a három intézményt, mi több, többen szakmailag is ezt tartanák helyes lépésnek. Lasztovicza Jenő, a megyegyűlés elnöke kérdésünkre határozottan az egyesítés mellett érvelt, véleménye szerint a jelenleginél mindenképpen gazdaságosabb formában lehetne így működtetni az intézeteket. - Szakmailag is helyesebb lenne az együttműködés, olcsóbb lenne az eszközpark biztosítása is. A megye teljes mellszélességgel támogatja, hogy Balatonfüredhez kerüljenek az intézmé- nyek, de ebben a városnak kell lépnie - fogalmazott az elnök.

Balatonfüred polgármestere is hasonlóképp gondolja, de azért óvatosabban közelít a kérdéshez. Először is a város szándéka kevés, az államnak kell eldöntenie, mit akar kezdeni az intézményeivel, ez pedig átfogó egészségügyi koncepció híján aligha lehetséges - magyarázza dr. Bóka István. - Ha azt a jelzést kapjuk, hogy átengednék a három füredi intézmény tulajdonjogát, akkor ettől nem zárkózna el a város, de meg kell vizsgálni a helyzetet. Valószínűleg az összevonás gazdaságosabb működést eredményezne, de azért ezt komolyabban meg kell gondolnia a városnak, meg kell nézni külön-külön az intézmények működését is - vélekedik Bóka István.

Megkeresésünkkor az intézmények igazgatói egyöntetűen úgy fogalmaztak: egyelőre csak informális úton hallottak az intézményi átalakításról, hivatalosan még semmi nem történt ennek érdekében. Dr. Veress Gábor, a szívkórház igazgatója to- vábbment: eddig nem készült egyetlen szakmai anyag sem arról, mit eredményezne az intézmények összevonása, véleménye szerint korántsem biztos, hogy ez szakmailag is üdvös lenne. - Ettől függetlenül természetesen elképzelhető az együttműködés, főleg a szívbetegek rehabilitációjában lennének lehetőségek - mondta a professzor. A szívkórházban egyébként harminc orvos dolgozik, az átfogó országos egészségügyi reform nem biztos, hogy kedvezően érintené az intézményt, sőt a három füredi intézet összevonása egészen biztos az orvoslétszám csökkenését eredményezné. Dr. Kéthelyi Judit, a Honvédségi Kardiológiai Intézet igazgatója is aggályai között elsőként említette az orvosok elvesztését, de ezenfelül úgy véli, intézetükben aligha lehetne még több pénzt megtakarítani. - Szakmailag nem lenne előrelépés az összevonás - mondja határozottan dr. Kiliti Róbert, a MÁV Kórház igazgatója, aki azt viszont elismeri, sok kardiológiai rehabilitációs ágy van a megyében, az átszervezés ilyenformán tehát indokolt lenne.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!