Hírek

2006.11.09. 03:29

Ne csak az ár döntsön

Megyei körkép (tt) - Bonyolult tarifák, nagy és egyedi kedvezmények jellemzik a biztosítótársaságok 2007-es évi kötelező gépjármű-felelősségbiztosításait (kgfb).

Tremmer Tamás

A jogszabályoknak megfelelően a biztosítótársaságok október végén tették közzé a 2007-re érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási tarifáikat. 2006-ban 12 társaság közül választhattunk, idén eggyel bővült a kör. Igen éles a konkurenciaharc, éppen ezért az ügyfeleknek nem árt alaposan körülnézniük, mi van a számok mögött. Nem mindegy, baj esetén a biztosító elérhető-e. Információnk szerint van olyan társaság, amelynek a megyénkben saját irodája sincs. Tavaly két társaság tevékenységét felfüggesztette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (egyik még most sem gyűjthet ügyfeleket).A kötést személyesen, biztosítási alkusz igénybevételével, de akár on-line is megtehetjük. Az autósoknak már egy hónapjuk sincs a döntésre, ha váltani kívánnak, a szerződés felbontását 2006. de-cember 1-jéig írásban kell jelezni. A régi biztosítótól bónusz-malus igazolást kell kérni, mert a kiválasztott új biztosító csak ez alapján tudja elismerni a kedvezményeket. A kgfb-piac legnagyobb szereplője az Allianz Hungária Kft. amely 30 százalékos részesedéssel (1,7 millió kötvénnyel) rendelkezik. A társaság regionális igazgatója, Kozma Attila véleménye szerint, miközben a megjelent hirdetések több tízezres árkülönbségeket jeleznek, ezek csak nagyon extrém esetekben fordulhatnak elő. Ráadásul a nagyon magas ár azt jelzi, a biztosító ebben a szegmensben nem kíván ügyfelet szerezni. Vidéken egy átlagos középkorú család népszerű autója esetében pár ezer forint lehet csak a különbség. Nem így a szolgáltatási képességben. Igaz, ez legtöbbször nem érdekli az ügyfeleket, hiszen mások- nak okozott károkért felel a biztosító. Jellemzően minden társaság ügyfelet próbál szerezni. Úgy állítják össze a kedvezményeiket, hogy csak egyéb más biztosítások igénybevétele esetén adnak jelentős kgfb-engedményeket. Továbbra is élnek az adminisztratív költségek csökkentésére irányuló kedvezmények. Megmaradtak a megszokott - családos, nyugdíjas, közalkalmazotti - kedvezmények. Sikeres az Allianz tavalyi kezdeményezése, az aktív kárrendezés, amelyet mára a meghatározó biztosítótársaságok is átvettek. Ennek lényege, hogy ha idegen okoz kárt a saját ügy-felüknek, akkor is ők rende-zik a kárt, amelynek az ösz-szegét később behajtják a társbiztosítótól. Ez azoknak az autósoknak jelent fokozott védelmet, akik egy kisebb képességű társaság kgfb-jé-vel rendelkező járművel ütköznek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!