Hírek

2007.02.24. 03:27

Újraélesztené a csingeri bányavasutat

Ajka - Pászti Tibort a városban mindenki csak úgy ismeri, mint a helyi vasút történetének fáradhatatlan kutatóját. Erről adott bizonyságot a közelmúltban is, amikor helyi vasúttörténeti kiállítást rendezett az e témában összegyűjtött anyagból. A kiállítás most a padragkúti művelődési házban látható március végéig.

Kiss Nikolett

- Úgy éreztem, kell egy másik láb is, amelyen megállhatok, ha netán valami egészségügyi gondom lesz, és már nem vezethetek mozdonyt. A jogosítványom ma is megvan, ellenőrzési jogkörrel bírok a mozdonyvezetők felett. Így amikor csak lehet, a mozdonyban utazom - vallja Tibi, aki aztán a vezénylőtiszti állást hálátlannak találta, így elvégezte a gépészmérnöki kart is. Technológus, majd oktatótiszt lett, mert mint mondja, ott már jobban megmutathatta magát. Most éppen controlling-szakelőadóként dolgozik a fővárosban, gyakran távol ajkai családjától, feleségétől és négy gyermekértől. Merthogy a budapesti fiú időközben ajkai lányt választott párjául. A rokonság szerepe azonban más módon is meghatározó lett életében. Történt ugyanis, hogy kapott a családtban egyszer egy könyvet, amely az ajkai bányászkodás történetét dolgozta fel. Felkeltette az érdeklődését, hogy olyan gőzmozdonyok is voltak a városban hajdanán, amelyek a bánya megrendelésére készültek. Aztán rátalált egy másik kötetre is, csakhogy a két könyvben szereplő adatok nem egyeztek. Tibi pedig mérnökember lévén ellenzi a pontatlanságot, úgyhogy elkezdett kutatni.- Érdekelt, mi lehet az igazság. Ma is élő bányászokat, mozdonyvezetőket kerestem fel és kérdezgettem őket, kutattam a vasútvonalak történetét. A hallottakat egy barátommal rögzítettük, és könyv készül hamarosan az ajkai vasút történetéből. Szívesen átadnám az utókornak a vasúti vonalak, mozdonyok történetét a kezdetektől, azaz 1872-től napjainkig - szól tervéről Tibi, aki a nagyobb rekonstrukciókat, vonalzárásokat sem hagyná ki a kötetből.

A könyv almanach is lehetne mindazokról, akik az ajkai vasúton dolgoztak. No és persze nem maradhatna ki belőle a Csingervölgy mozdony sem, amely a bánya második gőzmozdonya volt. Mivel elődje nem maradt fenn, Pászti Tibor mentené a menthetőt, és a felújításra szoruló masinát Ajkára hozatná Kismarosról, ahol leselejtezve áll.- Isteni csoda, hogy egyben van az 1890-ben készült gépezet, amely 1952-ig dolgozott itt. Talán a jövő hónapban már hazahozhatjuk. Gyűlik a pénz az útra, mert lehet, hogy saját kerekein nem fog gurulni már. A vasúti és a köz-úti szállításhoz is pénz kell, de mellettem áll a Csingervölgyért Egyesület és a város önkormányzata, úgyhogy a völgyben talán ki is állíthatjuk hamarosan a mozdonyt. A bányászati emlékpark és a bányamúzeum közelében jó helyen lenne - morfondírozik a lelkes mozdonymentő.

A mozdony hamarosan a helyére kerülhet, ezért Tibi újabb terveken töri a fejét. Azt mondja, az udvarán álló, öt-hat személyes motoros vasúti hajtány mellé kellene még készíttetni vagy venni néhányat, hogy Csingervölgy hét kilométer hosszú, jelenleg csak mangán szállítására használt vasútvonalán turistákat és gyerekeket fuvarozhassanak, ha már semmit sem szállítanak rajta. Legjobb lenne azonban egy motorvonatot szerezni és azokkal robogni a bezárásra váró kis mellékvonalakon. Merthogy olyan kár azokért a kiépített vasutakért! Mára már több hobbivonat szervezését tudja maga mögött. Legutóbb Ajka iparvas-útjain vonatoztatott meg közel negyven érdeklődőt, akik a város iparvágányait járták be a Rak-trans Kft. mozdonyával. Azóta az ott készült közel ezer fényképből több galéria is hirdeti az interneten, hogy milyen sokszínű Ajka vasútja ma is. Mindezt Tibinek köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!