Hírek

2007.03.14. 03:29

Letartóztatták a pápai tűzoltókat

Pápa, Veszprém (máté) - A bíróság hétfőn egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezte a pápai tűzoltóság tűzmeg- előzési osztályának vezetőjét és kiemelt főelő- adóját, illetve az ügyben érintett kft. vezetőjét és egy negyedik személyt.

Mátételki András

A büntetőügy újabb részleteit Kulmanné dr. Cs. Varga Edit, a megyei főügyészség szóvivője ismertette lapunkkal. A Veszprémi Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés bűntette, magánokirat-hamisítás vétsége és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt indított eljárást hétfőn a pápai személyek ellen. Az eddigi adatok szerint az 53 éves osztályvezető alezredes és a századosi rangban lévő 32 éves kiemelt főelőadó hivatali helyzetével visszaélve különböző cégeknél elérte, hogy kössenek rá a tűzoltóság központi tűzjelező berendezésére - nem volt nekik kötelező -, mert, ha nem, különböző hátrányok érhetik őket. A rákötésért és a berendezés használatáért ezek a cégek is fizettek a tűzoltóságnak. A szóvivő azt is elmondta, hogy a tűzjelző berendezés üzemeltetését és karbantartását egy kft. végezte, aminek a tűzoltóság negyedévente milliós összeget utalt át. Tavaly márciustól kezdve öt hónapig az átutalt pénzek egy részét - közel 2,5 millió forintot - a két tűzoltó és a kft. 42 éves ügyvezetője, valamint a kft.-hez tartozó 62 éves személy szétosztották egymás között. A gyanúsítás szerint a hiányzó összeget hamis számlákkal fedezték, ebben mások is közreműködtek. Az ügynek további hat, szabadlábon védekező gyanúsítottja van.A szóvivő aláhúzta, a hivatali vesztegetés bűntette 2-8 évig, súlyosabb esetben 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!