Hírek

2007.05.09. 02:29

A láthatatlan elektroszmog

Veszprém (halmos) - Milyen nehezen viseljük, amikor zimankóban füstköd telepszik a városra. Az elektroszmog viszont egyfolytában körbevesz bennünket, anélkül, hogy valójában látnánk.

Halmos György

- Sokan foglalkoznak ezzel a témával, mivel az alkalmazott fizika egyik gyorsan fejlődő ága, ugyanakkor például hazai tudományos publikáció erről a témáról mindössze néhány jelent meg a mai napig - tájékoztat dr. Gábor András fizikus, a Pannon Egyetem Fizika Intézetének tanársegédje. Az már régóta ismert, hogy szervezetünk rendkívül érzékeny az elektromos és mágneses tér változásaira. A miértre egyszerű a válasz: az emberi test is elektromosságot használ, például az idegi ingerületek elektromos jelekként terjednek a testben, vagy a sejtfal külső és belső része között mérhető feszültség a sejt működésében alapvető szerepet játszik. Vagyis ezeket az elektromos folyamatokat egy külső elektromos tér befolyásolhatja.

Gábor András megemlí- tette, hogy a legismertebb elektromágneses sugárzás tulajdonképpen a fény. A legnagyobb energiájú elektromágneses sugárzás pedig a Gamma-sugárzás, ami például a világűrből is állandóan érkezik. Ehhez és más káros sugárzásokhoz az élő szervezet az evolúció során alkalmazkodott. A fizikus úgy véli, hogy az elektroszmogtól való félelem tulajdonképpen azért létezik, mert a sugárzás maga láthatatlan. Hozzátette ugyan- akkor azt is: véleménye szerint a témát sok olyan álszak- értő lovagolja meg, akinek az elektroszmog körüli vita bevételi forrást jelent, hiszen a különböző mérőberendezések így könnyen vevőre találnak. Tény, hogy az elektromos áramnak és a mágneses mezőnek van hatása az emberre, de a fizikus szerint, ha a háztartásban található összes elektromos berendezésünk által, különböző frekvencián kibocsátott elektromos sugárzást összeadnánk, akkor is olyan alacsony értéket kapnánk, ami nem befolyásolja károsan a szervezetet.

Az elektroszmog élettani hatásait sokan vizsgálják, bizonyos hosszan tartó sugárzás esetén elképzelhető rossz közérzet, fáradtság, levertség, de hogy komolyabb betegségeket okozna, azt még nem bizonyították be. (A sugárzásveszélyes munkahelyek kérdése egy más témakör.) Megkerülhetetlen téma annak a nagykanizsai háznak az ügye, amelybe transzformátort telepítettek és az épületben sokan szenvednek daganatos betegségben. A fizikus véleménye szerint nem lehet a megbetegedéseket egyértelműen a transzformátorállomásnak tulajdonítani, vizsgálni kell azt is, hogy kik laknak ott, milyen szociális körülmények között, mit esznek vagy például miből épült a ház. Az persze megint más kérdés, hogy senki nem lakik szívesen olyan házban, amelyben nagyfeszültségű szerkezet található.

Gábor András szerint, ha az elektromos berendezéseinket normál módon használjuk, akkor nem történhet semmilyen probléma. A mobiltelefon hosszabb, több tízperces használata esetén már mérhető pár tizedfokos felmelegedés a fülnél, és a mikrót sem érdemes közelről szemlélni melegítés közben. Sőt, tanácsként többször elhangzott már az is, hogy mobilt akkor érdemes a fülhöz emelni, ha létrejött a kapcsolat, ugyanis a benne lévő adó a kapcsolat keresésekor jóval erősebben sugároz, mint azután. Persze ezek még mindig olyan értékek, amelyek jóval a megszabott határ alatt találhatók. Összegezve elmondható, hogy addig nincs különösebb probléma, míg rövid ideig tesszük ki magunkat viszonylag kis intenzitású elektromágneses sugárzásnak.

Egy kísérlet, amivel az utóbbi időszakban nagyon sokszor lehetett találkozni, és példaként hozták fel az elektroszmog káros hatására. A kikapcsolt állapotban lévő mikróba bele kell tenni egy bekapcsolt mobiltelefont. Becsukjuk az ajtaját, majd fel kell hívni egy másik készülékről a mobiltelefont. Akkor jó a mikró szigetelése, ha nem szólal meg a benne lévő mobil készülék - állítják egyesek. Szemléletes és egyszerű kísérlet, csak a fizikus szerint hasztalan. Ugyanis a mikró és a mobiltelefon eltérő frekvencián működik (előbbi 2,45 GHz-en, utóbbi 900-1800 MHz-en), másrészt a mobiltelefon adóteljesítménye igazodik a környezethez, azaz, ha árnyékolt helyen van, akkor nagyobb teljesítményt ad le.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!