Hírek

2007.06.25. 02:28

Enyhíti a fájdalmat

Bakonyoszlop (gyá) - Az ötvenkilenc évvel ezelőtt kitelepített németek és a helyükre költöztetett felvidéki magyarok kálváriájára emlékeztek a köz- ségben szombaton.

Győrffy Árpád

A dr. Márfi Gyula érsek által celebrált ünnepi mise után ifj. Wolf Ferenc polgármester köszöntötte a falu lakóit, sok egykori kitelepítettet és családtagjaikat. Bevezetőjében emlékeztetett arra, hogy a magyarországi és szlovákiai kitelepítésekre a második világháború győztes hatalmainak döntése alapján került sor. Az 1948 elején lezajlott szomorú eseményeket az akkor 22 éves kántortanító, Békefi Antal egykori naplója alapján idézte fel. Január utolsó napjaiban a falu 510 német származású lakóját rakták vonatra, hogy Németország szovjet megszállási övezetébe, a későbbi NDK-ba vigyék őket. Helyükre két hónappal később szülőföldjükről hasonló módon elűzött szlovákiai magyarokat költöztettek. Az akkori eseményeket megváltoztatni nem lehet, de a fájdalmat talán enyhíti, ha a most élők tisztelegnek az egykori áldozatok emléke előtt - mondta a polgármester, majd képviselőtársaival közösen leleplezték a templomkertben felállított emlékművet.A kitelepítettek nevében a Németországban élő Grósz György mondott köszönetet az emlékmű felállításáért, a temető és a sírok gondozásáért a falu lakóinak és a polgármesternek. Sokan, ha már másképp nem is, legalább az emlékművön megörökített nevükkel örökre visszajöhettek szülőfalujukba, mondta a kitelepítés egykori elszenvedője. A megemlékezés után vacsorával, a helyi énekkar és a közös fenntartású általános iskola diákjainak műsorával folytatódott az ünnepség, majd a nap svábbállal zárult.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!