Hírek

2007.06.11. 02:29

Fontos keresztgerendák

Balatonfüred - Az SZDSZ májusi tisztújító küldöttgyűlésén dr. Tihanyi László kardiológus főorvost választották meg két évre a párt megyei elnökévé.

Martinovics Tibor

- Mi döntött az ön javára? - A küldöttek úgy gondolták, hogy olyan elnöke legyen a pártnak, aki itt él és dolgozik, aki bármikor elérhető. Volt még egy különbség. Dióssy László programjában a központi pártvezetéssel való szoros kapcsolatot hangsúlyozta, ami eddig is működött, de be kell látni, szerény eredményt hozott. Én ezzel szemben elsősorban az egymás közötti kapcsolatra, a közös munkára helyeztem a hangsúlyt. Vagyis Várpalota, Zirc, Balatonfüred, Ajka s a többi helybeli pártszervezet tudjon egymásról, képes legyen az együttműködésre. Nem lehet úgy házat építeni, hogy nincsenek benne keresztgerendák, csak felfelé építkezünk. Éppen ezért az alapszabály megengedte, maximális számú, hat alelnököt választottunk, mindegyikük külön szakmai területet visz, és abban a hatáskörben teljes joggal járhat el. Már most látszik, felszabadultak ezzel az energiák, elkezdett mindenki dolgozni. Jelenleg két százalék körüli a párt országos támo- gatottsága, ami rendkívül alacsony. Itt van az ideje, hogy újjáépítsük a szervezetet. Változtatni kell. Megszólítani az embereket, eljuttatni az üzeneteket.

- Kicsit sarkosan fogalmazva, egyáltalán egy létező párt elnökévé választották? A szabad demokraták vidéki jelenléte sokat gyengült az elmúlt években, az értelmiség szinte teljesen kihátrált a párt mögül.- Ebben van némi igazság, de azért árnyalnám a helyzetet. Az SZDSZ szervezettsége jó, behálózza az országot. Az igaz, hogy a szimpatizánsok köre most alacsony, de ez egy pillanatnyi helyzet. Véleményem szerint ennél fontosabb, hogy a pártnak erős hálózata van, amelyre lehet építeni. Van struktúra és megvannak hozzá az emberek.

- A megyében is?- Abban a helyzetben vagyunk, amikor nincs értelme kozmetikázni az adatokat, az önbecsapás nem vezet sehová. Az aktív tagság jelenleg 100-150 ember. A szimpatizánsok körének megbecsülése ennél sokkal nehezebb, nem is vállalkoznék rá. A cél az, hogy elérjük a megyében is a 8-10 százalékos támogatottságot. Európában a liberális pártok ekkora támogatottsággal rendelkeznek, nincs rá semmilyen különleges ok, hogy ez Magyarországon ne így legyen.

- Hát a jelenkori helyzet nem kecsegtet túl sok jóval. Politikai elemzők szerint Kóka János elnökké választásával gyengült a párt, de ennél is nagyobb gond az az űr, amelyet Kuncze Gábor távozása okozott. Egyetért?- Nem értek ezzel egyet. Kuncze Gábor maga hozta meg a döntést, erre senki és semmi nem kényszerítette. Ezt nem lehet másként értékelni, mint hogy az ő ideje lejárt. Ezt ő maga értékelte így, tehát egy tisztességes döntést hozott és félreállt. Az gyengít egy pártot, ha az elfáradt, ki- égett vezető nem adja át a helyét időben. Az országos elnökválasztásra visszatérve: a demokráciában a többség akarata számít, ezt tiszteletben kell tartani. Én a magam részéről Fodor Gábort támogattam a választáson, de ennek most már egyáltalán nincs jelentősége. Kóka János elnökkel biztos, hogy tudunk együtt dolgozni. Nincs szembenállás a pártban.

- Milyen most az SZDSZ viszonya a Hit Gyülekezettel?- Az SZDSZ-nek a Hit Gyülekezet egyházzal ugyan- olyan viszonya van, mint a katolikusokkal, a reformátusokkal, a zsidókkal és más egyéb vallások követőivel, sőt, mi az ateistákat sem kívánjuk semmilyen módon megkülönböztetni a hívő emberektől.

- Miért gondolta úgy, hogy újra szerepet vállal a napi politikában, hiszen 1998-ban saját döntése volt, hogy felhagy az aktív politizálással?- Akkor úgy gondoltam, hogy visszahúzódom a napi politikából, úgy éreztem, már megtettem a magamét. Aztán lassan rájöttem, hogy nincs még itt a kényelmes kívülál- ló szemlélődés ideje, hiszen rossz hazánkban a társadalmi közérzet. Ezért indultam Balatonfüreden újból önkormányzati képviselőként és ez ambicionálta az elnökségért való indulásomat.

- A koalícióban komoly ellentét alakult ki az egészségügyi reform miatt. Hogy lát- ja, valóban éles a helyzet?- A két párt között technikai jellegű kérdésről van csupán szó. Teljesen kizárt a koalíció felbontása.

- Ezzel szemben a napokban éppen Kóka János és Horn Gábor kritizálta a szo- cialistákat, mondván: megtorpantak, visszakoznak, húzzák az időt.- Én ezt nem így látom, továbbra is tartom, hogy technikai jellegű a nézetkülönbség. A szocialisták azt mondják, hogy a több-biztosítós modell megvalósulásával a szolidaritás elve vész el, de az csak idő kérdése, hogy rájöjjenek, az SZDSZ ugyan- úgy elkötelezett a társadalmi szolidaritás elve mellett. A jelenlegi struktúra akadályozza meg a normális működést, ezt a szocialisták is tudják, ebben nincs vita. Önmagában a hatalom nem lehet cél, legfeljebb eszköz. Véget kell vetni annak a gondolkodásnak, hogy mindent arra teszünk fel, hogy az aktuális választáson elérjük a megfelelő százalékot. Így nem lehet dolgozni. Az SZDSZ éppen ezért továbbra is szorgalmazza a strukturális és szerkezeti változások beindítását. Az egészségügyhöz, ami a legdrágább ellátórendszer, eddig senki nem nyúlt hozzá, holott világos volt: katasztrofális a működése.

- És az SZDSZ valóban érdemben hozzányúlt?- Nem a vizitdíj és a kórházi napidíj a lényeg, nem ez a reform, hiszen idővel mindkettő érvényét veszti, a több- biztosítós rendszerben nincs rájuk szükség. Az a reform, hogy a semmiből előkerült 350 ezer járulékfizető, s negyed év alatt plusz 30 milliárd forint bevételt hozott a tb- kasszának, amely a rendszerváltás óta egyszer sem volt pozitív kassza. Megtaláltuk a járulékfizetőket s végre tisztázódott egy fogalomzavar: az egészségügy nem ingyenes, hanem térítésmentes. Óriási különbség van a kettő között. Megmozdult valami. Persze még mindig álságos helyzetben vagyunk. Az azonos ellátási hozzáférhetőség elve nem érvényesül, eddig is így volt ez, csak nem illett erről beszélni. Akinek van pénze, annak megcsinálják a vizsgálatot és a műtétet, akinek nincs, az pedig vár a sorára. Tovább kell vinni a reformot, s akkor mindez megváltozik. A több- biztosítós rendszer más irányt adna a rendszernek és komoly kontrollt jelentene. A következő lépésben pedig ki kell alakítani az egészségtudatos kormányzati politikát, az állam nem tűrheti el az ellátási szinteken tapasztalható differenciákat. Megengedhetetlenek azok a különbségek, amelyek most az egyes kórházak között vannak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!