Hírek

2007.07.09. 02:29

Folytatódik a vár feltárása

Bánd - Kulturális programok, lovagi játékok, valamint szabadtéri előadások szervezése is szerepel azon elképzelések között, amelyeket Erdősi Ferenc képviselő és Magasházi Attila, a nemrég alakult történelmi hagyományőrző és lovasegyesület titkára vázolt az Esseg-várral kapcsolatban.

Halmos György

A várból egyébként egyre több részlet kerül felszínre, a július végi munkálatok során a falak környékét szeretnék feltárni. Egyesztendei előkészítés után 2003 őszén kezdődtek el a megóvó munkálatok a délkeleti torony bejárata körül. A 8-as útról is jól látható egykori vár a község hatá- rában, a Séd patak mellett emelkedő mészkőszirt nyugati végén található. Az ötvenszer hetven méter nagyságú vár első körfalai, a védőfal- hoz támaszkodó fából készült lakóépületek a feltételezések szerint a XIII. században épülhettek. Ezeket egy évszázaddal később átépítettek kőépületekre. Az egykori várból csak a keleti oldalon egy négyszögletes torony, a hozzá délről és keletről csatlakozó kevés falmaradvány látható.

A történetírás szerint a község nevét az Atyusz nemzetségből származó Bándtól, a XI-XII. század fordulóján élt birtokosától kapta. E család az 1233-as év előtt birtokát eladta a Komárom megyéből ide került Igmánd nembeli Andrásnak 120 márkáért. Ő lehetett az, aki birtokainak védelmére a vár alapjait megvetette. A várnak kalandos története volt több évszázadon ke- resztül, Veszprém elfoglalása után 1552-ben pusztulhatott el annyira, hogy használhatatlan lett. Ezután már csak egyszer, 1641-ben tesznek említés a várról.- Az elmúlt években önkormányzati, megyei és állami forrásból, valamint egyéb támogatásokból 5-6 millió forintot tudtunk a munkálatokra költeni - ismerteti Erdősi Ferenc. Mindezt az utolsó pillanatban, ugyanis közel volt a vár a végső pusztuláshoz.- Legalább 30 millió forint kellene az összes munkálathoz, és akkor egy évtizeden belül olyan állapotba hozhatnánk, hogy az a nagyközönség számára is értékelhető lenne. Természetesen először azt kell eldönteni, hogy a várélményt akarunk nyújtani vagy élményvárat szeretnénk. Az első választási lehetőségnél a hitelesség a legfontosabb tényező. Magasházi Attila hozzátette, hogy a hiányzó pénzt társadalmi munkával és lelkesedéssel pótolják. Már jövőre kulturális programo- kat szerveznének a vár előtt lévő, megtisztított területen, ugyanis a település első írá- sos említésének 775. évfordulóját ünneplik 2008-ban, de a várnak is hamarosan 700 éves jubileuma lesz.- Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a faluban nagyon sokan segítenek - hangoztatták a szervezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!