Hírek

2007.10.29. 03:28

Közösen felelősek a kistelepülésekért

Somló (gyá) - A megye legnagyobb vállalkozói, cégvezetői találkoztak a minap a fontos döntési pozícióban lévő Veszprém megyei politikusokkal, hogy a most induló támogatási lehetőségekről tájékozódjanak, és véleményüket, javaslataikat elmondják a kormányzati politikáról.

Győrffy Árpád

A vezető cégeket tömörítő Kab-hegy Klub és a somlói Tornai Pincészet közös rendezvényén Dióssy László, a környezetvédelmi tárca szak- államtitkára a klímaváltozással kapcsolatos uniós köte- lezettségeinkről, feladatokról, tervekről beszélt. Mint elmondta, 2020-ig 20 százalékkal kell csökkentenünk a szén-dioxid-kibocsátást az 1990-es szinthez képest, miközben 20 százalékra kell növelni a megújuló energia felhasználását és 10 százalékra kell emelni a bioüzemanyagok használatát. Ahogy a későbbi hozzászólásokból is kiderült, kemény viták zajla- nak a megoldásához választott eszközökről. A biomassza felhasználása, a szélerőművek működtetése, a bioetanol gyártása, de a zöld szemléletű közbeszerzési eljárások gyakorlata is egyaránt sok konfliktussal jár. Hisz miközben egyesek új támogatásokhoz jutnak, másoknak korlátozzák a piaci lehetőségeit, újabb környezetvédelmi problémák merülnek fel, sőt akár a teljes élelmiszer-ellátásnak is nehezen kezelhető gondokat okozhat az átalakuló piaci helyzet. A vitának ebbe a részébe aktívan bekapcsolódott Gőgös Zoltán is. A földművelésügyi és vidékfejlesztési tárca államtitkára a Leader program helyzetéről és más uniós támogatásokról adott tájékoztatást. Mint elmondta, elbírálták a vidékfejlesztési program első pályázatait, már a kifizetések is megkezdődtek. A géptámogatási pályázaton a 4700 igénylő közül mintegy 4200 nyert támogatást 42 milliárdos összegben. Az állattenyésztést támogató pályázatokra 320 milliárd forintnyi igény érkezett be, amiből várhatóan 200-220 milliárdot tudnak majd teljesíteni, hogy ezzel közel 500 milliárdos fejlesztés valósulhasson meg.Pál Béla, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnöke a már zajló és a közeljövőben induló régiós támogatási lehetőségekről adott tájékoztatást. A hozzászólók neki elsősorban a pólusprogram szabályaival, forrásaival, lebonyolításával kapcsolatban tettek fel kérdéseket. A fórum végén a házigazda, Tornai Tamás arra a közös felelősségre hívta fel vállalkozótársai és a politikusok figyelmét, amit a vidéki kistelepülések miatt viselniük kell. Közösen kellene fellépniük azért, hogy az elnéptelenedő falvak újra élettel teljenek meg, hisz csak így maradhatnak fenn hosszú távon - vélte a vállalkozó.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!