Hírek

2007.11.05. 03:29

Ne csak tudja, értse is meg

Várpalota- Sok szó esik manapság a kompetencia alapú oktatásról, a laikus mégis többnyire úgy van ezzel, mint egykor megtanult leckéivel: rémlik valami. Pedig éppen itt van a kutya elásva. A gyerek ne magoljon, tanulja meg összefüggé- seiben látni az új ismereteket, s így bármikor előhívható, aktív tudássá alakítani őket.

Fröhlich András

- Aki látta az elmúlt évi érettségi tételeket vagy a központi felvételiket, az tudja, hogy már nem a lexikális tudást kérték számon, helyette hódítanak az esszékérdések, vagyis a komplex vizsgálati megközelítés - mondja dr. Pados Tamás. Mindketten úgy látják, a politikától sem kell félteni az országos kezdeményezést. Arra a kérdésre, hogy egy esetleges kormányváltást követően nem futhat-e zátonyra a talán túl liberálisnak is minősíthető módszertan, egyöntetű a válaszuk. A Nemzeti alaptantervet (NAT) a nyáron módosították, ekkor megfogalmazták az úgyne- vezett kulcskompetenciákat, vagyis az oktatással szembeni elvárásokat, s ezek teljes összhangot mutattak az új módszertannal. Ahogy Csőszné Rabóczky Ágnes fogalmazott, ebben az ügyben még a mélyben sem érezhető politikai törésvonal. Ami máris fél siker.

A másik fele az lesz, amikor 3-4 év múlva az első végzős osztályok eredményeivel végképp meggyőzhetik a poroszos iskolarendszerben felnőtt szülői generációt arról, hogy ami lazábbnak tűnik, még lehet hatékony.

A Várkerti Általános Iskola, Szakiskola és tagiskolái kistérségi szakmai konferenciát szervezett a kompetencia alapú oktatásról a napokban. A rendezvényen mintegy százhúsz pedagógus vett részt, akik meghallgatták Puskás Aurél, a tanítási programcsomagot kidolgozó Educatio Kht. fejlesztési igazgatójának előadását, valamint Kovács Melittát, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakér- tőjét. Részt vettek interaktív foglalkozásokon is, melyeken élőben tapasztalhatták meg az új módszertant. Az iskola 2006-tól vesz részt az országos programban szövegértés és szövegalkotás, matematika és logika, valamint szociális életvitel és környe-zeti kompetencia témakörökben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!