Hírek

2007.12.12. 03:28

Hajléktalannak adták el a céget

Balatonalmádi (ma) - A tóparti városban kicsiben csinálták azt, amit mások nagyban: néhány milliós tartozás miatt átíratták cégüket két hajléktalan nevére. Mindannyian bíróság előtt találták ma- gukat.

Mátételki András

A Balatonalmádiban élő 46 éves B. Csaba és a budapesti 44 éves K. János 1998 nyarán jegyeztették be cégüket, a Balaton Tóparti Kft.-t, amelynek ügyvezetői voltak. Az APEH megyei igazgatóságának kezdeményezésére a megyei bíróság 2002. április 3-án el-rendelte a kft. felszámolását, amire a Reorg Gazdasági és Pénzügyi Rt.-t jelölte ki. (A felszámolást elrendelő végzés az év május 4-én emelkedett jogerőre.) A hitelezői követe-lések összege meghaladta a 2,4 millió forintot, amiből az adótartozás 1,2 milliót tett ki. A cég két ügyvezetője gyorsan lépett: április 29-én adásvételi szerződést kötöttek két többszörösen büntetett előéletű, eredetileg Mucsiban élő hajléktalannal egy veszprémi ügyvéd közreműködé- sével. Az alkalmi munkákból élő két férfit egy almádi lakos, a 33 éves O. Kálmán vitte el kocsijával a szerződés aláírásának helyszínére. A hajléktalanoknak nem volt tudomásuk róla, hogy milyen céget vesznek meg, ők megelégedtek a 30 ezer forintos díjazással. Az ügyletet egy nap leforgása alatt elintézték. A bírósági tárgyaláson a cégvezetők azt mondták, nem tudtak a felszámolásról, bár tartozásaikkal tisztában voltak. Ők abban a tudatban értékesítették üzemüket, hogy az O. Kálmán által szerzett vevők tovább kívánják folytatni a raklapgyártást. Ez utóbbi férfi tagadta, hogy tudott volna arról, hogy a kft. csőd közeli helyzetbe került, s pénzt adott volna a hajléktalanoknak, akik viszont elismerték, hogy átvettek aláírásukért 30 ezer forintot. A szerződéskötés körülményei is arra engedtek következtetni - áll a bíróság indoklásában -, hogy a szerződés színlelt volt. A másodfokon eljáró, jogerős ítéletet kimondó megyei bíróság B. Csabát és K. Jánost bűnösnek mondta ki hitelező kielégítésének meghiúsításával elkövetett csődbűntett miatt, amiért felfüggesztett 6-6 hónapi börtönbüntetésre ítélte őket. A közokirat-hamisítást bűnsegédként elkövető O. Kálmánt felfüggesztett négy hónapi börtönnel sújtották. A két hajléktalan, a 37 éves F. Imre és a 31 éves K. István értékes aláírásáért hat hónap letöltendő börtönbüntetést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!