Hírek

2007.12.28. 03:28

Másfél milliárd a Leader tétje

Sümeg, Zirc (gyá) - A karácsony előtti napokban több Leader közösség tartott ülést, hogy a tervezést koordináló bizottságok tagjait megválasszák.

Győrffy Árpád

A Balaton-felvidéki csoport fórumán a szervezet képviselője, dr. Rédei Zsolt sümegi polgármester jelentette be, hogy a vidékfejlesztési tárcánál működő irányító hatóságtól elnyerték az előzetesen elismert vidékfejlesztési akciócsoport státust. A döntést kihirdető rendelet szerint a 60 települést és 44 ezer lakost érintő közösség 1,6 milliárd forint támogatásra számíthat a következő hét évben, ha négy hónap múlva elnyeri a Leader akciócsoport státust.Dr. Rédei Zsolt elmondta, hogy a most kezdődő négy hónapos tervezési időszak finanszírozására várhatóan 1,8 millió forintra lesz szükség, amit a települések lakosságarányo- san vállaltak magukra. A csoport tagjai néhány tartózkodással megválasztották a tervezést koordináló bizottságot, melybe a közszférából Nagy András, dr. Rédei Zsolt, Tóbel János, a civilek képviseletében Kandikó Rita, Hofner Tibor, Szabados Zsuzsa, vállalkozóként Nemes Gusztáv, Németh Ferenc és Farkas Béla került be. A bizottság vezetője Szabados Zsuzsa, helyettese Hofner Tibor lett.A zirci központú Bakonyért csoport is elnyerte az előzetesen elismert vidékfejlesztési akciócsoport státust. A móri, zirci és veszprémi kistérség 30 települését, 50 ezer lakóját érintő közösség sikeres pályázat esetén 1,4 milliárd forint saját felhasználású fejlesztési forrásra számíthat a következő hét évben. A Léber Ferenc képviselő vezetésével lezajlott ülésen ők is megválasztották a tervezést koordináló bizottság tagjait. Az előkészítést végzők a jelölésnél olyan személyeket javasoltak, akik a hat tervezett feladatcsoportban megfelelően koordinálni tudják a helyi vidékfejlesztési terv elkészítését. A bizottság vezetője a Reguly szakképző iskola igazgatóhelyettese és felnőttképzési vezetője, Mészáros László lett, helyettese Molnár László, a további tagok Bányai Tibor, Nagyné Fáró Katalin, Szabó Szabolcs, Burján István és Túri Balázs. Mindegyik bizottsági tagnak lesz kettő-kettő állandó segítője, akik egyúttal képviselik a másik két kistérséget is az adott témában.Mészáros László elmondta, hogy olyan vidékfejlesztési tervet szeretnének kidolgozni, amit más pályázatoknál is közvetlenül hasznosítani tudnak. Azért javasolták a bizottság kétszintű felépítését, hogy a munkához minden tagot aktivizálni tudjanak. Az esetlegesen elnyerhető pénzzel azonos haszna lehet a közben kialakuló együttműködésnek.A pénzzel azonos haszna lehet az együttműködésnek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!