Hírek

2007.12.10. 03:29

Partnerség és nyilvánosság

Székesfehérvár - Se engem, de a kollégáimat se keresse meg senki, hogy a hivatalos eljárást félretéve segítsünk neki - jelentette ki Kovács Tamás, a Közép-dunántuli Régió Fejlesztési Ügynökségének (KDRFÜ Kht.) a leköszönö Heinrich Pétert a tisztségben váltó új ügyvezető igazgatója.

Ármás János

- A területfejlesztés, amivel az ügynökség is foglalkozik, sokáig olyan misztikus ködben élt. A konkretizálását, egyúttal a nyilvánosságot, az érdeklődést a nemzeti fejlesztési programok, de főleg most, az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) által kapta meg.- A területfejlesztés annyiban misztikus, hogy az előkészítési idők jóval hosszabbak, mint egy átlagos feladatnál. No, ez a mondat lehet, hogy misztikusan hangzott. A lényeg: addig a pillanatig, amíg a területfejlesztés támogató rendszere, eszközei hozzáférhetővé válnak a pályázók számára, addig hosszú hetek, hónapok, néha évek múlhatnak el - attól a pillanattól kezdve, amikor meghirdetjük a lehetőséget. Először el kell készíteni azokat a koncepciókat, amelyek alapján a pénzügyi források megjeleníthetők. Ez történt és történik a nemzeti fejlesztési terveknél is.

- Mindezt a hétköznapi nyelvre lefordítva: indokok kellenek ahhoz, hogy pénzt adjanak hozzá.- A felhasználás kereteit meg kell határozni. Ez lehet többesztendős folyamat is. A most megjelentetett ÚMFT-pályázatok előkészítést két éve kezdtük el.

- A sajtótájékoztatókon nagy pályázható összegek hangzanak el, röpködnek a milliók, néha a milliárdok. Az állampolgár pedig úgy gondolja, ezen forintokkal az ügynökség rendelkezik.- Mi, tehát az ügynökség csak egy vagyunk abban a szereplői körben, amelyik közreműködik ezen összegek elosztásában. Éppen ezért hívnak bennünket közreműködő szervezetnek. A döntéseket nem mi hozzuk. Hazai forrásoknál ez elsősorban a regionális fejlesztési tanács, európai uniós pénzeknél - a pályázati rendszertől függően - szintén a regionális, tanács, illetve az irányító hatóság vagy a kormányzat kompetenciája.

- A tapasztalat és a gyakorlat mellett, amennyiben ez nem elégséges, milyen technikák léteznek ahhoz, hogy megtudják, kiderítsék, információt szerezzenek: mik az igények, mire kell pályázatot kiírni?- Ez is része a már említett hosszú tervezési folyamatnak. Az elmúlt két esztendő nem arról szólt, hogy egy zárt irodában leült három ember, megírta az elképzeléseit, aztán boldogan felálltak, s bejelentették a pályázatokat. Nagyon fontos a partnerség. Ez nem egy EU-szlogen, mi tényleg az együttműködést értjük alatta. Fel kell térképezni azokat az igényeket, amelyek a településeken, a kistérségekben, a megyékben keletkeznek. Ekkor kapunk egy listát, amelyet összhangba kell hoznunk a lehetőségekkel.

- A politika felől érkezett a megjegyzés, miszerint az EU-s pénzek felhasználása nem biztos, hogy korrekt és tiszta. Néhány héttel ezelőtt az ön hivatali elődjétől is megkérdeztem, de most ebben az interjúban is ezt teszem: a döntéseket befolyásolni kívánó megkeresésektől mennyire tudja a jövőben függetleníteni magát a fejlesztési ügynökség?- Ilyenre az elmúlt esztendőkben nem volt példa és én hallani sem akarok ilyen dolgokról. Az ügynökség működése csak az eljárásrendek és a szabályszerűség betartásával történhet. Innen üzenem, hogy se engem, de egyetlen kollégámat se keressen meg ilyen szándékkal senki, mert egyszerűen nincs értelme.

- A híres német filozófus, Jürgen Habermas fogalmazta meg: a legjobb védekezés a társadalmi nyilvánosság, amely a döntések ellenőrzésének joga. Persze, ha valaki ezzel élni tud.- Ez pontosan így van. Az említett partnerség mellett ez a másik kulcsszó. A nyilvánosság és az átláthatóság. Minden egyes hozzánk benyújtott pályázat szakmai értékelése megtekinthető.

- Az ÚMFT nemcsak minőségében, hanem méretében is más, mint a korábbi programok. Ezt bonyolítani kell. Er- re képes az ügynökség?- Ebben a kérdésben bizony cselekednünk kell, de sürgősen. Az eddigi feladatokhoz, tervezéshez, pályáz- tatáshoz, akciótervek elkészítéséhez elegendőnek bizonyult a létszám. Ám a most megnyíló pályázati kör véleményezéséhez, monitoringozásához, döntés-előkészítő és végrehajtási feladataihoz már kevesen vagyunk. A jövő esztendő végére a jelenlegi tizenöt tagú szervezetet minimum a duplájára kell növelni.

- Nyilván szakmailag indokoltan. S ha lesz ehhez fedezet a költségvetésben.- Ez uniós forrásokból megtörténhet. A tárgyalásokat néhány héten belül lezárhatjuk, a fejlesztés így meg- valósulhat.

- Beszélgetésünk elején említette, hogy a leköszönő igazgató, Heinrich Péter munkatársaként dolgozott. Elődje nyugdíjasként elnöki tanácsadó lesz az ügynökségnél. Felelős vezetőként miként dönt majd, hogy tudja: a mester itt van és figyel. Természetesen nem az ön szakmai kompetenciáját vonom kétségbe, csak a szituáció érdekességét vetem fel. A nexust...- Szándékosan két szóban mondom: együtt működés. Mert én szeretnék vele együtt működni. Miként a szervezettel. A kapcsolatunk ugyan- olyan töretlen lesz, mint az elmúlt években. Az, hogy melyikünk melyik székben ül, nem olyan fontos.

- Ha az ügynökség sikeres lesz az ÚMFT megvalósításában, az az ön számára 2014-re igazi karriertörténet lesz.- Amikor a pályázatomban a szemé- lyes jövőképemet határoztam meg, azt tűztem ki magam elé, hogy 2015-ben szeretnék úgy az ügynökség élén állni, hogy ez a szervezet nemcsak Magyarország, hanem az EU egyik legelismertebb fejlesztési-közreműködő intézménye legyen. Ez a cél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!