Hírek

2008.04.21. 02:28

A főállású anyák és az időkorlát

Budapest (vdp) - Főállású anyák számára is tegyék lehetővé, hogy gyermekeiket időkorlát figyelembe vétele nélkül is elhelyezhessék a nappali ellátást nyújtó intézményekben - erről szóló törvénymódosítást kezdeményezett négy MSZP-s képviselő.

Varga Domokos Péter

Indoklásukban leírták, a most érvényben lévő szabályzás szinte teljes körűvé tette a gyermek napi öt órát meg nem haladó, nappali intézményben történő elhelyezését a főállá- sú anyák számára. Azaz, az anyaságot hivatásszerűen vállalók ennél több időre nem helyezhetik el gyermekeiket például egy óvodában. Gyakran előfordul, hogy az óvodából a délutáni alvás előtt ki-adott kicsit kénytelenek a szülők magukkal vinni a másik gyermek délutáni különfoglalkozására. A beterjesztők álláspontja szerint a főállású anyaság intézményét nem azért hozta létre a törvényalkotó, hogy mintegy megfizesse a gyermek kizárólag otthon történő nevelését, kiváltva ezzel a nappali intézményi helyeket, hanem azért, mert értékeli, hogy mennyire fontos a kisgyermekkorban a szülő, túlnyomórészt az édesanya osztatlan figyelme, különösen akkor, ha a család-ban több kisgyermeket is nevelnek.

Felhívják a figyelmet arra, hogy amikor az ország sa- nyarú demográfiai helyzete felett érzett jogos aggodalommal keressük a bátrabb gyermekvállalásra ösztönző megoldásokat, akkor ezekről az inkább csak gesztusértékű, de a kisgyermekes családok számára nagyon lényeges felté- telekről sem feledkezhetünk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!