Hírek

2008.04.14. 02:29

Szezonnyitó közösen

Badacsonytomaj-Fonyód (tbzs) - A hagyományokhoz híven együtt nyitotta meg a nyári idegenforgalmi szezont a két város szombaton.

Kiss Nikolett

A Helka hajó fedélzetén a polgármesterek, önkormányzati képviselők, intézményi és civil szervezeti elöljárók találkoztak, a célból is, hogy tovább erősítsék a tavaly együttműködési szerződéssel is megpecsételt kapcsolatot. Hidvégi József, Fonyód polgármestere beszédében emlékeztetett mindenkit arra, hogy idén százhúsz éve adta be a vállalkozó szellemű fonyódi kocsmáros, Rosenberger Mihály és fia a kérelmet, ennek elfogadásával 1889-ben már megindult a hajóforgalom a két település között. - Legyünk büszkék rá, hogy több mint egy évszázados kapocs köti össze a két települést, Fonyódhoz ma sincs közelebbi város, mint Badacsonytomaj. Remélhetőleg mielőbb megvalósul az áhított kompkikötő is, az összeköt- tetés még erősebbé tétele érdekében - mondta Hidvégi József. Méltatta Badacsony szépségét is, szerinte a vidéket a Jóisten jókedvében terem- tette olyan szépre. A büszkén magasodó hegyek, a víz, a napsütötte lankák között badacsonyi barátaik élnek, de ők csak akkor láthatják teljes egészében ezt a szépséget, ha áthajóznak Fonyódra. Ahogy Cholnoky Jenő is mondta, Fonyód a legszebb üdülőhely, ahonnan a balatoni vulkánok csoportja leginkább élvezhető. Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere szerint még sok a tennivaló, hogy a két város közötti kapcsolat kiteljesedjen, igaz, csak akarat kérdése a siker, hiszen az önkormányzatok biztosítják a támogatást.- Örülök, hogy szinte minden civil szervezet képviselteti magát mindkét városból. Ez pedig fontos, hiszen a mai nap nemcsak az önkormányzatokról szól, hanem a két város együttműködését meghatározó megállapodás aláírói számára is ünnep. Turisztikailag is jelentős a mai nap, a szezon nyitása, hiszen a boldogulásunkat szolgálja a turizmus, amelyben egymásra is van utalva Badacsonytomaj és Fonyód. A hajózás pedig a segítségünkre van, anélkül talán nem is tudnánk így együttműködni. Amellett a barátság is fontos, hiszen ide barátok közé érkezünk, és ez minden kincsnél többet ér - mondta Krisztin N. László.Dr. Horváth Gyula, a Ba- latoni Hajózási Zrt. vezér- igazgatója egyetértett azzal, hogy szép lenne, ha a két város szervezetei együttműködnének. Szólt arról is, hogy rövidesen megalakulhat az a konzorcium, amelynek köszönhetően a kompátkelő elkészülte is kö- zelebb kerül. A második balatoni kompjárat az időjárástól függetlenül is kiszélesíti az idegenforgalmi szezont, most azonban egyelőre még csak a rendszeres hajójárat-forgalom indul meg Badacsonytomaj és Fonyód között. Az ünnepség a Balaton koszorúzásával, a badacsonyi bor és a fonyódi pálinka kóstolásával, majd együttes ebéddel folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!