Hírek

2008.11.07. 03:29

Vizsgadrukkban a család

<b>Megyei körkép</b> - Nemcsak a tanulókra és a tanárokra, hanem a végzős diákok szüleire is nagy terhet ró az érettségi. Vajon hogyan tudják gyermekeiket segíteni?

Munkatársainktól

A várpalotai Képesség- és Tehetségfejlesztő Magán Általános Iskola, Szakképző Iskola, Gimnázium, Alapfokú Művészetoktatási Iskola és Kollégiumban tesz tavasszal érettségi vizsgát Andó Balázs

A fiú édesanyja, Andó Pálné elégedett az iskolával, a tanárok nagyon lelkiismeretesen felkészítik a diákokat az év végi megmérettetésre. 

Balázs informatikából és angol nyelvből a tavalyi tanév végén előrehozott érettségi vizsgát tett, így most jobban tud majd koncentrálni a magyar nyelv- és irodalom-, a történelem- és a matematikavizsgákra. 

Az édesanya elmondta, a tanórákon kívül a szaktanárok külön is foglalkoznak a diákokkal, ha ezt igénylik. Balázs magántanárhoz nem jár, az internetet azonban nagyon gyakran böngészi, elsősorban a magyar- és a történelem- érettségihez keres anyagokat a világhálón. 

Érettségi után informatikát szeretne tanulni, lehetőleg az egyik környékbeli egyetemen. Az édesanya hozzátette, nagyon fontosnak tartja azt, hogy a szülők gyermekeik mögött álljanak ebben az időszakban, és minden támogatást megadjanak nekik. 

Az asszonynak két idősebb gyermeke van, akik közül az egyik 41 éves korában, munka mellett jár egyetemre.

Kiss Zoltánné 25 éve érettségizett a Petőfi gimnáziumban, most Gábor fia készül a nagy megmérttetésre ugyan-ott. Abban szerinte nincs különbség, hogy akkor is, most is, keményen tanulni kellett az érettségire. 

- A mi időnkben elsősorban a szaktanárok segítségét és a könyvtárat vettük igénybe, de a mostani fiatalok már szinte mindent letölthetnek az internetről - avat be a felkészülési formák bővülésébe. 

- A különbség a két érettségi forma között az, hogy a mostani feladatok jóval sokrétűbbek, és több teret engednek a diákoknak a kreativitásuk kibontakoztatására. Ám aki jó eredményt szeretne elérni emelt szinten, annak muszáj különórákat is vennie, és ezt sajnos nem mindenki engedheti meg magának - magyarázza.

Az új követelményeknek megfelelően ő is mindent megtesz, hogy gyermeke minél jobban vegye az akadályt.

- Gábor fizikából és matematikából is különórákra jár, hiszen közlekedésmérnöki szakon szeretne tovább tanulni, ezért a kötelező tantárgyak mellett a fizikát választotta még érettségi tantárgynak - fűzi hozzá az óvodapedagógusként dolgozó anyuka, akinek hajdanán a biológia volt a választott tantárgya.

Rutinos érettségiző szülőnek mondható a tapolcai Takácsné Németh Magdolna, hiszen immár második gyermeke, Eszter készül a vizsgákra. A tapolcai Batsányi János Gimnázium végzős tanulója már tavaly leérettségizett egy tárgyból.

- Lányom, a bátyjához hasonlóan az informatika területén szeretné folytatni tanulményait, így ezt a tárgyat időben letette, nagyon szép, 96 százalékos teljesítménnyel. 

Örömmel látom, hogy tudatosan, tervszerűen készül, a tankönyvön kívül is olvas, használja az internetet. Sok korábbi évekből származó feladatsort nézett át, oldott meg. Most a nyelvvizsgára készül, amiből emelt szintű érettségit szeretne tenni, csakúgy, mint matematikából - tudtuk meg Takácsné Németh Magdolnától.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!