Hírek

2009.01.07. 03:28

Egységfront a korrekt díjakért

<b>Litér</b> - Közös fellépést terveznek a Kelet-balatoni Kistérségi Társulás települései a kötelező közszolgáltatási díjak indokolatlan emelkedése ellen.

Győrffy Árpád

A kistérségi társulás utolsó múlt évi ülésén kerültek szóba a közszolgáltatások díjai. Többen is elmondták, hogy a szolgáltatók a várható inflációt jóval meghaladó mértékű áremelést szeretnének elfogadtatni az önkormányzatokkal. Egyesek még olyankor is az energiaárakra hivatkozva drágítanának, mikor azok éppen jelentősen csökkentek. 

Elsősorban a kommunális szemét elszállításának díjával van probléma, de rendbe kellene tenni az ivóvízzel és szennyvízzel kapcsolatos díjakat is. A polgármesterek szerint tarthatatlan a helyzet, hogy a szolgáltató december végén előáll valami magas igénnyel, amit aztán kénytelenek elfogadni. 

Litéren emiatt arra készülnek, hogy jövő szeptemberre előrehozzák a döntést, hogy akár új szolgáltató keresésére is legyen idejük. 

Majorné Kiss Zsuzsanna
a fűzfői testület döntése alapján közös fellépésre kérte a polgármestereket, többek között abban is, hogy a KSH-nál módosíttassák az ágazatra vonatkozó inflációs előrejelzést, mert a szolgáltatók erre építve állnak elő igényeikkel. 

Abban állapodtak meg, hogy összegyűjtik a kistérségben a díjakkal kapcsolatos információkat, elemzésükre független szakértőt kérnek fel, majd ennek eredménye alapján döntenek a további lépésekről. 

Szedlák Attila
elnök az ülésen tájékoztatást adott arról, hogy a közép-dunántúli régióhoz beadott, szociális és gyermeksegítő alapszolgáltatások komplett fejlesztését célzó programjukat nem támogatták. 

Formai okokra hivatkozva elutasították a pályázatot. Ekkor panasszal éltek a döntés ellen, mert úgy vélték, hogy a formai probléma nem érinti a projekt megvalósítását, illetve orvosolható is. Ám a panaszukat elbíráló Nemzeti Fejlesztési Ügynökség is negatív döntés hozott. 

A polgármesterek megtárgyalták a kenesei önkormányzat kezdeményezését a nagyközség várossá nyilvánításáról. Többen már testületi véleményt tudtak képviselni a kérdésben. A jelenlévők közül hat település vezetője támogatta Kenese várossá nyilvánítását, három polgármester testületi felhatalmazás hiányában tartózkodott az ügyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!