Hírek

2009.01.23. 03:28

Szemléletváltás a fő cél

<b>Pétfürdő</b> - A múltbéli jelentős ipari tevékenységnek köszönhető a minősítés, miszerint Várpalota és környéke (köztük Pétfürdő) az ország negyedik legszennyezettebb területe. Mára azonban megváltozott a helyzet.

Szabó Péter Dániel

Több üzemnél dolgoznak a korábbi szennyezések megszüntetésén, a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség pedig a 2008-as naptári évben egyetlen pétfürdői nagyüzemre sem rótt ki bírságot. 

A látványos eredményekhez azonban szükség van a településen élők környezettudatos szemléletére is. Pétfürdő tisztán tartásában sokat segíthet az új önkormányzati köztisztasági rendelet. Szükség is lesz rá, hiszen az autóbuszvárók szemetesek, az üvegtáblákat összefirkálják, rosszabb esetben betörik. 

A kihelyezett hulladékgyűjtőket is folyamatosan megrongálják, pótlásukat a PétKomm Kft. folyamatosan végzi - áll a Pétfürdő környezeti állapotát firtató anyagban, amelynek végleges változata a legutóbbi testületi ülésen került a képviselők elé, de korábban lakossági fórumon is bemutatták a helyieknek.

Ami az épített környezet védelmét illeti, a tervek szerint elkészült az Ifjúság utca, Akácfa utca, Ösküi utca, valamint a Klapka utca csapadékvíz-elvezetése, csakúgy, mint a Temető utca csapadékvíz-elvezetési terve, a Hősök terére szánt rendszer tervezése pedig folyamatban van. 

Szilárd útburkolattal látják el (vagy újítják fel a burkolatot, ahol szükséges) a Böhm utca és a Katona utca, a Temető utca és az Ösküi utca, illetve az Akácfa utca és a Babits Mihály utca közötti szakaszt. Elkészült a település közlekedési koncepciója is. 

Új közlekedési táblákat helyeztek ki az Iskola utcában, az Ady Endre utca játszótéri szakaszán, valamint az ivóvízvezeték rekonstrukcióját követően a Hősök terére is kerül majd összesen 13 tábla. 

Tovább folytatódnak az egyeztetések a Várpalotát elkerülő nyolcas főút nyomvonalával kapcsolatban, amely külterületi részen Pétfürdőt is érinti majd. Az energiagazdálkodásban is sikerült előrelépni. 

Az önkormányzat továbbra is támogatja a panelházak városi önrészt igénylő pályázatait, 2008-ban a Liszt Ferenc utca 5., 11-15., illetve a 16-24. számú társasházak homlokzatának teljes hőszigetelése, valamint gépészeti munkái készültek el. A képviselő-testület kiemelt feladatának tekinti a zöldfelületek védelmét. 

A PétKomm Kft. rendszeresen gondozza az önkormányzati tulajdonú területeket, parkokat, nyílt árkokat. Sajnos az elültetett virágok egy részét ismeretlen tettesek rendszeresen megrongálják. Az ágyást összetapossák, a Hősök terén pedig a kőládákat borítják fel. 

Elhanyagolt terület a strand és az Ifjúsági-tó környéke. Az állapotfelmérést követően hasznosítási tanulmány készülhet a területről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!