Hírek

2009.04.28. 02:29

Házépítés: most vagy soha?

Saját otthonhoz jutni sohasem volt könnyű feladat a fiataloknak, ám az utóbbi hónapokban jelentősen nehezítették a bankok a hitelfelvétel feltételeit. Ráadásul az állami támogatású lakáshitelek és a gyerekek után járó szociálpolitikai kedvezmény (szocpol) is minden bizonnyal áldozatul esik a gazdasági kiigazítás oltárán.

nincs nev

Egy teljesen hétköznapi történet az utóbbi évek Magyarországán. Fiatal házaspár két gyermekkel, anyuka gyes után hosszú ideig álláskeresőben, a magánvállalkozásnál dolgozó apuka évekig hivatalosan csak minimálbérre bejelentve, mint az köztudott, százezrekkel együtt. Hiába volt a sok-sok banki utánajárás, többszöri próbálkozás - a pénzintézetek nem tudtak megoldást nyújtani, így a fiatalok a szülők által biztosított lehetőséget kihasználva a szülői ház tetőterében alakították ki otthonukat. Most azonban szerencsére változott a helyzet, s talán az idén sikerül felépíteni új otthonukat - mesélte R. Lukács Szilvia.

- Szerencsére jó néhány hónapja sikerült munkát találnom, s már a férjem sem minimálbérre van bejelentve, ezért a bankok is szóba álltak velünk. Mi több, az előző évek keserű tapasztalatai után igazán kedvesek, segítőkészek voltak a pénzintézetekben - mesélte a harmincas évei elején járó ösküi hölgy. - Euró- és forintalapú hiteleket ajánlottak, s bár még nem döntöttünk, minden bizonnyal az eurót választjuk - hosszú távon nagy valószínűséggel ezzel járunk jobban. S mivel szerencsére még a két gyermek után járó 2,4 millió forintos szocpolt is igénybe tudjuk venni a határidőig, ez a spórolt pénzünkkel együtt a banki önrész alapját képezi. Ha most nem tudtunk volna lépni, akkor az új szabályozás következtében sajnos elveszítettük volna a 2,4 millió forintot - pedig erre nagy szükségünk van. Fogalmazhatunk úgy is, ha ez nincs, akkor egyáltalán nem vagy csak nagy nehézségek árán tudtunk volna építkezésbe kezdeni.

Most tehát folyik az otthon tervezgetése, az egyeztetés a tervezővel, valamint a papírok kitöltése. Ha minden jól megy, akkor végre hamarosan elkezdhetik építeni a 75 négyzetméter alapterületű, tetőtéri beépítéses otthonukat - tette hozzá.

Persze nem az ösküi család az egyedüli, akik még szeretnék kihasználni az utolsó lehetőséget. Az mti körképéből kiderült, hogy a bankok többségében élénkült az érdeklődés az állami támogatású lakáshitelek iránt, ennek azonban a kamattámogatás és a szocpol tervezett eltörlésén kívül a szezonalitás is az oka. Persze, különböző kedvezményekkel most a bankok is igyekeznek lakásvásárlásra csábítani az ügyfeleket.

Az OTP-nél a hitelkérelmek számának növekedéséről számoltak be, valószínűsítve azt is, hogy a július 1-jei dátumhoz kapcsolódóan további előrehozott lakáshitel-igénylésekre lehet számítani, elsősorban azok részéről, akik jogosultak valamely kedvezmény igénybevételére, és tervezték, de még nem vették igénybe azt. A banknál ígérik, hogy aki a jogszabályi előírásoknak megfelelően hiánytalan kérelmet ad be, ott nem múlik majd a pozitív elbírálás az ügyintézés gyorsaságán. Az Erste Banknál is növekedik az igény az állami támogatások és a kamattámogatott hitelek iránt, amelyben a devizahitelek térvesztése és a támogatások eltörlésének a híre mellett itt is a szezonalitást emelik ki. Az építkezések zöme ugyanis általában tavasszal kezdődik.

Az FHB-nál is ugyanez a tendencia figyelhető meg, az egy évvel ezelőtti állapothoz képest nőtt a támogatott lakáshitelek iránti kérelmek száma. Ez azonban már a Bajnai-csomag nyilvánosságra kerülése előtt is jellemző volt, a szezonalitás mellett ugyancsak a devizahitelek átárazódását jelölve indokként. Az FHB-nál az új és a használt ingatlanok iránt egyforma a kereslet, illetve kiderült az is: az ingatlanfejlesztőknek lakóingatlan építéséhez állami kamattámogatással nyújtott hi-tel iránti kereslete is megugrott nagymértékben.

Az MKB-nál szintén az árfolyamkockázatot nem hordozó állami támogatású konstrukciókat keresik, ezek ugyanis a piaci forinthiteleknél kedvezőbb feltételekkel vehetők igénybe. A Budapest Banknál viszont nem tapasztaltak jelentős változást az elmúlt néhány hónapban. A kormány bejelentésének hatására azonban itt is elképzelhetőnek tartják, hogy akik még csak tervezték az állami támogatások igénybevételét, azok nagy valószínűséggel előbbre hozzák tervük, vagyis új otthonuk megvalósítását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!