Hírek

2009.04.10. 02:29

Szigorúan ellenőrzik a vezetőoktatókat

Veszprém - Jelenleg az ország több autós-iskolájában tesztelik azt a szerkezetet, amivel azokat az oktatókat akarják kiszűrni, akik nem tisztességesen dolgoznak.

Halmos György

A szerkezet lehetővé teszi, hogy nyomon kövessék: az oktató annyi időt tölött-e a tanulóval és annyi kilométert vezetett-e, amennyit elszámolt, illetve amennyi kötelező. Jelenleg két típust is tesztelnek, az egyik online rendszerű, azaz a gépkocsi nyomon követésére is alkalmas - tudtuk meg Varga Józseftől, az Autósiskolák Szakmai Érdekegyeztető Fórumának alelnökétől. 

Több gépjármű-szakoktató egybehangzó véleménye szerint a kilométer-elszámolással kapcsolatos problémák inkább a fővárosban jellemzőek. Az oktatás díjai nagyon különbözőek, mivel a szolgáltatás szabad áras, jelenleg százezer forintba kerül egy B kategóriás jogosítvány megszerzése. 

Ez az összeg minimális nyereséget tartalmaz, tehát, ha valaki ennél jóval olcsóbban hirdeti meg a tanfolyamot, akkor azzal valami nem stimmel - mondta Varga József. Annak ellenére, hogy a szolgáltatás szabad áras, a tételek, így az üzemanyagár, a munka- és kilométerdíj elvileg nem teszi lehetővé, hogy az iskolák árai jelentősen eltérjenek egy-mástól.

Az oktatójárműbe épített készülékkel lehetőség van arra, hogy nyomon kövessék, valójában hány kilométert vezetett a tanuló, illetve teljesítette-e az előírt vezetési normát. A rendszerhez tartozik egy hordozható pendrive, amit az óra megkezdése előtt a szerkezetbe kell helyezni, a gép arra rögzíti az adatokat. 

Vizsga előtt egy számítógép olvassa le, elemzi az adatokat, és ha nincs meg a követelmény, akkor nem engedi vizsgázni a tanulót. Ugyanakkor a szerkezet a papíralapú munkát nem váltja ki még sokáig. 

A két rendszert jelenleg tesztelik, több hiányosság is felmerült, vannak, akik szerint az alkalmazás az adatkezelés területén alkotmányos aggályokat is felvet, azonban azt valószínűsíteni lehet, hogy segíteni fogja azokat az oktatókat és cégeket, amelyek tisztességesen működnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!