Hírek

2009.05.15. 02:29

A sereghajtók között

Brüsszel - Hazánkra nézve különösen figyelmeztető adatokat tettek közzé a napokban a forgalomban lévő európai egészségbiztosítási kártyák (EEK) lakosságszámhoz viszonyított arányáról.

Győrffy Árpád

Az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának lapunkhoz is megküldött adatai szerint a sereghajtók között foglalunk helyet az EU-országok mellett Izlandra, Liechtensteinre, Norvégiára és Svájcra kiterjedő rendszerről szóló statisztikában. 

2008 decemberében a 31 érintett ország 510 millió lakosa közül 182 millió rendelkezett egységes egészségbiztosítási kártyával, ami a teljes lakosság 35,7 százaléka. A főigazgatóság szerint a legmagasabb, 80-100 százalék közötti arányszám azokban az országokban mutatkozik, ahol az uniós egészségügyi kártyát a nemzeti egészségbiztosítási kártya hátoldalán helyezték el, vagy ahol azt automatikusan kiadják mindenkinek. Ebbe a csoportba tartozik Luxemburg (82,9 százalék), Csehország (91,4), Ausztria (96,1), Olaszország (97,6) és Svájc (98,8 százalék). 

A főigazgatóság szerint más országokban - például Nagy-Britanniában (49,9 százalék) - a széles körű ismeretterjesztő kampánynak köszönhetően nőtt meg a kiadott kártyák száma. Pozitív példaként említik, hogy egyre több országban lehet interneten keresztül is igényelni a kártyát a postai és személyes igénylésen túl. 

Az anyag szerint egyes országokban részben annak tudható be az alacsonyabb arány, hogy az állampolgárok kevesebbszer töltik külföldön szabadságukat. Ugyanakkor maguk is hangsúlyozzák, hogy a kártya nem csak az idegenforgalmi célú utazásokra érvényes. A hazai rossz eredményben valószínűleg szerepet játszik az illetékes szervek kétarcú viselkedése. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) EEK-ról szóló tájékoztató anyaga például külön utasbiztosítás megkötésére biztatja a külföldre készülőket. Ha valaki megfogadja tanácsukat, és a már befizetett járulékokon kívül külön biztosítást vált, akkor az OEP mentesül a külföldi kezelések költsége alól. Az uniós főigazgatóság néhány hónapja kampányt hirdetett az EEK elterjesztése érdekében, mert szeretnék, ha az uniós polgárok nem költenék fölöslegesen a pénzüket olyan szolgáltatásokra, amelyekre már eleve ingyenesen jogosultak. 

Az elmúlt heti közleményük is arra hívja fel a figyelmet, hogy az európai kártyával nem rendelkezőknek nehezebb lehet az utazás során esetleg szükségessé váló egészségügyi szolgáltatások költségeit fedezni. Ugyanakkor a kártya a birtokosa számára garantálja, hogy ugyanolyan szintű állami egészségügyi szolgáltatáshoz férhet hozzá, mint a meglátogatott ország állampolgárai - rögzíti az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóságának elemzése.