Hírek

2009.05.22. 02:28

Alulról kell építkeznünk

Veszprém - A társadalom egyre rosszabb helyzetbe kerülő többsége Münchhausen báró módjára csak magától várhatja a segítséget - állította Hegedűs Zsuzsa szociológus egy szerdai fórumon.

Győrffy Árpád

A korábban a Tégy a gyűlölet ellen mozgalom szervezőjeként is ismertté vált, francia-magyar kettős állampolgárságú szociológus tavaly ősszel indult országos körútra, hogy a fórumokon személyesen is találkozzon a legrosszabb helyzetben élőkkel, köztük a cigányokkal, és feltérképezze a helyi kezdeményezéseket. 

A Maj Laso Trajo (Jobb Élet Egyesület) és a Veszprémi Cigány Kisebbségi Önkormányzat által közösen szervezett veszprémi rendezvényről azonban épp azok maradtak távol, akikről szó volt. 

Debreczenyi János
polgármesteren, a később érkező Talabér Márta megyei közgyűlési alelnökön és három-négy roma kisebbségi vezetőn kívül csak a fidesz.hu portál tévéstábja volt jelen. 

Ez utóbbi folyamatosan rögzíti a sorozat rendezvényeit.Hegedűs Zsuzsa szerint ma olyan zuhanáson megy keresztül az ország, amilyenre még nem volt példa a magyarság történelmében. 

Ma 850 ezer gyerek állandóan éhes, de rosszabb helyzetben vagyunk még a közép-afrikai országok lakóinál is, mert ott egy már megszokott rosszat kell tűrniük, amíg nálunk egy ötven éven át tartó felfelé kapaszkodás után kezdődött a visszazuhanás. 

Az elmúlt évek bebizonyították, hogy felülről hiába várjuk a megváltást, alulról kell építkezni. Ha nem tudjuk megtanulni, kialakítani a szolidaritási kötődéseket, akkor nem tudjuk megoldani a problémáinkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!