Hírek

2009.09.08. 02:29

A széntől lett naggyá

Ajka - A bányásznap jelentős esemény a város életében, bár ma már a szakma hagyományainak ápolásáról szól, fogalmazta meg szombaton a Hild parkban tartott megemlékezésen Kazár Attila bányakapitány.

Tisler Anna

A településen 1865-ben kezdődött a bányaművelés, és 2004-ig tartott. A 139 év alatt a bányászat az ország egyik legjelentősebb ipari városává tette Ajkát. Az iparág az 1980-as években több mint négyezer dolgozónak adott munkát és biztos megélhetést. A szén kitermelése áldozatokat is követelt. Az Ármin-bányában a tűzben ötvenöten lelték halálukat 1909-ben. Az idén januárban emlékezett a város a tragédia századik évfordulójára. A rendezvényen a Bányász Hagyományápoló Nyugdíjas Klub tagjai adtak műsort. A város nevében Schwartz Béla polgármester, Utassy István önkormányzati képviselő, valamint Kazár Attila koszorúzott.

A településrészek ugyancsak megemlékeztek az 59. Bányásznapról. Csingerben a Csingervölgyért Egyesület által állíttatott emléktáblákat Schwartz Béla és Ramasz Lászlóné, az egyesület elnöke leplezte le. A táblákra a grafikonokat Gazdag György bányamérnök készítette. Este a civilek a száz évvel ezelőtti tragédia áldozatainak emlékére fáklyás felvonulást szerveztek a baleset helyszínére, a légaknához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!