Hírek

2009.10.06. 21:12

Kupola lesz az új tapolcai kápolnán - Több évszázados, különleges falazással épül

Tapolca - A kupoláknak mindig is kitüntetett szerepe volt az építészetben, az általuk lefedett tér hangsúlyossá tételében, a vallás iránti tisztelet felkeltésében. Ez ma is így van, s mindezt egy szép tapolcai példa is igazolja.

Szijártó János

Az új köztemetőben épülő kápolna kupolát kap, a technológia visszanyúlik a régi korok zseniális vívmányaihoz, igaz, maga az építési rendszer korszerű, napjaink techonlógiáját fémlejzi.
 
A XV. században Filippo Brunelleschi építette a firenzei Santa Maria del Fiore templom kupoláját különleges falazási eljárással, körgyűrűs bordázattal  és ami akkoriban egyedülálló volt  a szerkezet ideiglenes alátámasztása, beállványozása nélkül, szinte a levegőben. Ez a megoldás tükröződik a tapolcai kupola építésében. Brunelleschi a fektetett téglasorok közé szakaszonként élére állított téglákat rögzített, melyek, mint egy-egy könyvtámasz, összefogták a frissen közéjük falazott téglaíveket. Ha egy téglasor körbe ért és a falazó habarcs megkötött  ez akkoriban egy hétig tartott  a létrejött körgyűrű már összeboltozódva, szilárdan állt.
 
A Tapolcán alkalmazott, úgynevezett Duratherm építési rendszert Boronkay Gábor okleveles építőmérnök szabadalma alapján gyártják. A tervező Erdélyi Balázs okleleveles építészmérnök. A terv koncepciójában érvényesült az ősi építészeti elemek modern eszközökkel, anyagokkal való újragondolásának szándéka. A kápolna szervesen kapcsolódik a korábban tervezett ravatalozóhoz, s azzal egységes egészet alkotva hozza létre a földi élet befejezésének helyszínét.
 
Erdélyi Balázs elmondta, térkoncepciója szervesen alkalmazza a magyar templomépítészet ősi alapjait. A centrális tér ugyanis a legelső templomépítéseket, a kerek templomokat idézi fel. A szakrális tér kelet-nyugati szervezése és a délre nyíló bejárat pedig a román kori építészet óta kíséri a magyaroroszági egyházi épületeket.
 
Az építkezés szeptember végén kezdődött, a szerkezetet két hét alatt építik össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!